BiH

Harisu Silajdžiću uručeno priznanje “Zvijezda Pakistana”

Ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Salim Navaz (Nawaz) uručio je sinoć u Sarajevu Harisu Silajdžiću jedno od najvažnijih priznanja koje Pakistan dodjeljuje “Sitara-i-Pakistan” (Zvijezda Pakistana).

Primanje nagrade - Fena

Advertisements

Predsjednik Pakistana, kako je istaknuto tokom prigodne svečanosti, odlučio je dodijeliti to priznanje Silajdžiću cijeneći njegove napore u okviru međunarodnih, regionalnih i bilateralnih odnosa, te njegov doprinos u stvaranju čvrstih bratskih odnosa između Pakistana i BiH, piše “Avaz“.

Haris Silajdžić, kako je rečeno ovom prilikom, istaknuta je bosanskohercegovačka ličnost, a politikom se počeo baviti prije mnogo godina. Obnašao je veoma važne funkcije, uključujući funkciju ministra vanjskih poslova BiH, premijera Bosne i Hercegovine ’90-tih godina, a u Dejtonskim mirovnim pregovorima kojima je okončan rat u BiH Silajdžić je učestvovao kao izuzetno važan član bh. delegacije.

Silajdžić se od 2010. godine posvetio pisanju poezije i na održavanju predavanja o temama koje su od regionalnog i globalnog značaja pri mnogobrojnim važnim institucijama, kao i na učešće na međunarodnim konferencijama širom svijeta. Bio je gostujući profesor na univerzitetima “Harvard”, “Kolumbija”, “Maryland”, “Cornell”, univerzitetima u Tokiju i Kuala Lumpuru, Royal Institute of International Affairs u Londonu, “Carnegie Foundation” i “Woodrow Wilson Centre” i mnogim drugim univerzitetima u zemlji i inozemstvu.

Na ceremoniji dodjele priznanja naglašeno je da je Silajdžić istaknuti politički zvaničnik čije je liderske kvalitete svijet prepoznao. Rečeno je da izuzetno cijeni punu moralnu i tehničku podršku koju je Pakistan pružio BiH tokom rata, a koja je bila u skladu sa procedurama i pod pokroviteljstvom UN-a, kao i da je odigrao izuzetno važnu ulogu u stvaranju čvrstih bratskih odnosa između Pakistana i BiH.

Silajdžić je izrazio zahvalnost predsjedniku, vladi i, kako je istakao, plemenitom narodu Pakistana koji je zajedno sa svojim rukovodstvom pomagao BiH u najtežim vremenima, kada pomoć ne samo da je bila važna nego je spašavala živote ljudi.

– Radi se pomoći koja je nesvakodnevna i koja se daje samo u prilikama kada su život građana BiH i sama država BiH bili ugroženi. Radi se, dakle, o činu dobrih ljudi, o solidarnosti koja nam je danas potrebna više nego ikad u svijetu – kazao je Silajdžić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh