BiH

Udarac Čoviću i Plenkoviću: Izborni zakon u BiH nije na listi prioriteta Brisela

Vijeće za vanjske poslove Evropske unije (EU), na čelu sa visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini raspravljalo je o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora.

Advertisements

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a nisu usvajali zaključke koji se odnose na BiH, ali su uputili poruku političarima u BiH da što prije formiraju vlast.

Federica Mogherini poručila je političarima u BiH da se u potpunosti fokusiraju na Reformsku agendu što najviše očekuju mladi ljudi u BiH.

“To je europski put Bosne i Hercegovine. Naredni mjesec će biti ključan s tog aspekta. Također se mora fokusirati na reformu Izbornog zakona”, izjavila je Mogherini.

Postoji usaglašen stav među ministrima vanjskih poslova da se nastavi intezivan rad sa svim političkim liderima u BiH te da će situacija u našoj zemlji biti na dnevnom redu i naredne sjednice Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Iako su zvaničnici Hrvatske i HDZ-a BiH govorili da će Europska unija pritisnuti bošnjačke političare da pristanu na Izborni zakon u BiH po mjeri Dragana Čovića to se nije dogodilo.

“Čut će se, vrlo skoro, i iz Brisela da nema BiH bez hrvatskog naroda, do kraja jednakopravnog s druga dva naroda u svakom dijelu BiH bez bilo kakve unutarnje podjele”, izjavio je Čović prošle sedmice.

Izborni zakon u BiH nije na vrhu liste prioriteta Europske unije, a to je potvrdila i Federicom Mogherini, već je to što hitnije formiranje vlasti i Reformska agenda.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh