BiH

Kanton 10 je po mnogo čemu poseban, on je BiH u malom

Kanton 10 zbog svog nacionalnog sastava specifičan je po mnogo čemu – osim što je prostorno najveći u Federaciji, za donošenje vitalnih odluka mora imati i više od proste većine – pa je za imenovanje Vlade ili usvajanje budžeta potrebna dvotrećinska većina. Kako od 25 zastupnika u Skupštini dobiti dvotrećinsku većinu, uvijek je bio poseban problem, posebno danas kada zakonodavnu vlast čini 10 političkih stranaka.

Kanton 10

Advertisements

Iako dosadašnje koalicijske partnere iz reda bošnjačkog i srpskog naroda relativni izborni pobjednik HDZ BiH službeno još nije kontaktirao, tu neće biti iznenađenja. Kako je kazao Goran Broćeta, predsjednik SNSD-a, bilo je nekih neslužbenih pregovora – najbliže rješenju jeste da bi ta neka osnova i dalje bila aktualna skupštinska većina, odnosno koalicioni partneri iz prethodnog saziva.

A ko bi bio četvrti ili peti partner u HDZ-u ne žele otkriti. Možda HDZ 1990? Ova stranka u Kanton udeset osvojila je četiri mandata i to je kanton u kojem je Devedesetka najbolje prošla u oktobru. U prošlom mandatu dolazilo je do problema unutar HDZ-a, koji je imao najveći dio kolača u vlasti, pa je

u međuvremenu došlo i do smjene premijera, ali i na relaciji HDZ s jedne i SNSD i SDA s druge strane. Problemi su nastajali najčešće zbog nacionalnih interesa i raspodjele državnog novca.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh