BiH

Godišnjica 4. korpusa: Odbranili smo dolinu Neretve – kičmu BiH

Četvrti korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine osnovan je na sutrašnji dan 1992. godine.

Armija RBiH-godisnjica-4. korpus-Haber.ba

Advertisements

Sjedište je bilo u Mostaru, a korpus je objedinio jedinice Teritorijalne odbrane BiH i dobrovoljne jedinice koje su dotad djelovale u dolini Neretve. Korpusom je u prvoj godini komandovao general Arif Pašalić. Četvrti korpus je odbranio Mostar od dvije agresije, od kojih je posebno okrutna bila hrvatska započeta u maju 1993.

Povodom 26. godišnjice osnutka, u Mostaru je danas odata pošta svim palim borcima, a cvijeće je kao i ranijih godina položeno na mezarju Šehitluci. Ratni komandant Šerif Špago danas je kazao da je Četvrti korpus dao značajan doprinos da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i da se dalje gradi u niru i slobodi. Podsjetio je i da je korpus ratovao protiv dva agresora i uspio se odbraniti, kao i da su podvizima hrabrih boraca stvoreni preduslovi za sporazume potpisane u Washingtonu i Daytonu.

– Posebno važno je to što smo odbranili dolinu Neretve, koja je bila i ostala kičma države, kazao je. Predsjednik JOB-a Grada Mostara Sead Salčin podsjetio je na destrukcije na koje je nailazio korpus poput rušenja mostova i gubitaka na operacijama deblokade Sarajeva i Jesen 94. Konstatovao je i da mirovni sporazumi nisu bili milostinja Armiji, već posljedica zasluga i onoga što je ostvareno na
bojnom polju.

– Živimo ponosni na časnu i vitešku borbu. Ne poričemo da nije bilo nevaljalih radnji, ali je sasvim jasno da one nisu bile sistemski pripremljene ili naređene, već da su to bile geste neodgovornih pojedinaca. Oni su za to odgovarali i neka su, dodao je Salčin.

Armija RBiH je, kako je odmicao rat bila sve jača, a agresor sve slabiji i pravo je pitanje šta bi uslijedilo da sporazumi nisu potpisani, konstatovao je na kraju, kazavši i da se danas žrtva i agresor nastoje izjednačiti, da borci žive teške dane, ali i da će sve to izdržati.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh