BiH

Crnadak ne može zabraniti bh. građanima da obilježavaju praznike BiH

Australska unija bh. asocijacija (AUBHA) osuđuje nedavne izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka o zabrani obilježavanja Dana državnosti BiH u Australiji.

Igor Crnadak - Anadolija

Advertisements

U saopštenju AUBHA se navodi da je svima dobro poznata činjenica da su bh. građani u Australiji ponosni i čvrsto vezani za ambasadu jer su je izgradili vlastitim sredstvima, od temelja do krova, i s ljubavlju poklonili Bosni i Hercegovini.

– Nije slučajno što je osnivačka skupština AUBHA održana u ambasadi BiH u Canberri baš na Dan državnosti BiH, 25. novembra. Od tada, redovni godišnji sastanci predstavnika AUBHA iz svih dijelova Australije, kao i prijem povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, održavaju se u Canberri u prostorijama ambasade – navodi se u saopštenju.

Napominje se da su i raniji ambasadori Damir Arnaut i Bakir Sadović podržavali takvu praksu i uz saradnju AUBHA organizirali prijeme za bh. građane.

– O navodnoj Crnatkovoj brizi za neracionalno trošenja novca ambasadora Mirze Hajrića nepotrebeno je govoriti. Nažalost, Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije našlo za shodno da obezbijedi osnovna sredstava za održavanje impozantnog kompleksa ambasade u Canberri, ali zato ima dovoljno novca za putovanja ministra Crnatka, koji je proveo više vremena u avionu nego na zemlji, bez ijednog konkretnog rezultata za BiH. Stoga, ako ministar Crnadak želi da kritikuje nekoga zbog nenamjenskog trošenja budžeta neka otpočne od sebe – navodi u saopštenju Australska unija bh. asocijacija.

Ističe se da je 25. novembar “duboko i neizbrisovo urezan u sjećanju bh. građana koji su, ne svojom voljom, rasuti širom svijeta” te da će biti nastavljena ustaljena praksa obilježavanja Dana državnosti BiH, prenosi “Fena”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh