BiH

Mostar i izbori ponovo u žiži: Nakon SDP-a i DF, angažman najavio i Dragan Čović

Odlazeći član Predsjedništva BiH Dragan Čović jučer se sastao sa veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, Matthewom Fieldom. Čović je tom prilikom informisao Fielda o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na izborne rezultate.

Mostar - Haber.ba

Istakao je da je sa stanovništva poštivanja principa ustavnosti, demokratičnosti i vladavine prava, posebno važno osigurati zaštitu načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti.

Bilo je govora i o Mostaru, kada je Čović kazao da će rješenje problematike grada na Neretvi biti jedan od prioriteta njegovog budućeg političkog djelovanja. Kada je u pitanju NATO ocijenjeno je potrebnim dodatno intenzivirati sve aktivnosti, kako bi se što prije aktivirao Akcijski plan za članstvo MAP.
Stari problem Mostara čini se da ponovo ulazi u žižu interesovanja političkih subjekata. Prije Čovića, Mostarom su se počeli baviti i SDP, DF i Naša stranka. Oni su pokrenuli inicijativu za ovaj grad s ciljem okupljanja intelektualaca, sportista i kulturnjaka, i to u namjeri da se izvrši pritisak na vladajuće stranke, kako bi se postiglo rješenje za grad.

Mostar je bez izbora već deceniju, u međuvremenu je propalo Bog zna koliko pokušaja postizanja rješenja, a posljednje prije pola godine. Tad je niz sastanaka u Gradskoj vijećnici pao jer se u biti HDZ i SDA nisu mogli dogovoriti oko statuta grada.

Ostala je velika žal, obzirom da su prethodno oko izbornih pravila bili približeni stavovi. Podsjećamo, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim određene odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Mostar, jer je bilo utvrđeno da je vrijednost glasova određene grupe građana veća u odnosu na ostale.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh