BiH

Rektor UNSA Rifat Škrijelj suspendovao dekanesu Čavaljuga

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj jučer je donio odluku o suspenziji dekanese Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semre Čavaljuga.

Rifat Skrijelj / Patria

Advertisements

U više navrata Škrijelj je upozorovao da vrati rad Medicinskog fakulteta u zakonske okvire. Dekanesa Čavaljuga donijela je nekoliko rješenja i odluka koje su u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju KS. Oglušila se na Rješenje Upravnog odbora UNSA u slučaju Gavrankapetanović odbijajući ga provesti i donoseći odluku o “stavljanju van snage Rješenja UO UNSA”.

Sa današnjim danom Čavaljuga je suspendovana, a odluka o suspenziji upućena je i Upravnom odboru UNSA kojem je predloženo njeno prijevremeno razrješenje. Čavaljuga ima pravo žalbe UO na odluku rektora koja bi već na sutrašnjoj sjednici mogla biti razmatrana i potvrđena.

Čavaljuga se direktno oglušila i na nalog Kantonalne prosvjetne inspekcije da u nastavni proces i radni odnos vrati prof.dr. Ismeta Gavrakapetanovića. UO UNSA ranije je donio još nekoliko rješenja kojima su prihvaćeni prigovori o prekidu radnog odnosa na Medicinskom fakultetu. Među njima je i vanredni profesor i stručnjak u oblasti ortopedije Mirza Bišćević.

Škrijelj je nakon analize svih akata i dokumenata koje je uputila i potpisala Čavaljuga odnio odluku o suspenziji.

Čavaljuga je od 7. septembra kada je UO donio rješenje o povratku profesora Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet odbijala to učiniti tražeći dodatne instrukcije od rektora i UO kako da postupi.

Dekanesa je u istom periodu tražila i mišljenje Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, koje je izdalo rješenje da je dekanesa postupila u skladu sa zakonom. Ministarstvo obrazovanja nije bilo nadležno da donosi takvo rješenje, a odgovornost ministra Elvira Kazazovića utvrđivat će se i sudskim putem.

Dekanesa Čavaljuga nije postupila ni po posljednjem aktu koji joj je uputio rektor Škrijelj prošle sedmice tražeći da bez odlaganja uspostavi radni odnos između Medicinskog fakulteta i profesora Gavrankapetanovića, prenosi Patria

Advokatski tim Ismeta Gavrankapetanovića ranije je podnio krivične prijave protiv nekoliko osoba za više krivičnih djela. Dokumentaciju je od Medicinskog fakulteta i od rektora UNSA u vezi slučaja Gavrankapetanović zatražilo Kantonalno tužilaštvo KS.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh