BiH

Odrekao se bh. državljanstva, a Hrvatska ga odbila

UNHCR trenutno provodi kampanju posvećenu ovom problemu. Cilj je do 2024. godine svakoj osobi na svijetu obezbijediti državljanstvo.

Boro Topolić - UNHCR/Zsolt Balla

Advertisements

Boro Topolić samo je jedna od 3.000 osoba koje trenutno žive u Hrvatskoj bez državljanstva i nekih od osnovnih ljudskih prava. Inače, Topolić je nekada bio državljanin Bosne i Hercegovine. Bh. državljanstva se odrekao kako bi riješio stambeno pitanje.

Kako piše “UNCHR.org“, takve osobe se ne mogu obrazovati, ne mogu ići doktoru, dobiti posao, otvoriti račun u banci, kupiti kuću ili sklopiti brak.

Boro ima 63 godine, a 40 je proveo radeći i uredno plaćajući sve obaveze prema državi, nikada ne kršeći zakon. U Hrvatsku je doselio 1975. godine, a dugo godina je radio u brodogradilištima Rijeke i Splita. Jedno vrijeme je bio zaposlen i u Zagrebu. Sada zarađuje vozeći taksi.

Njegovi problemi su počeli u maju 2014. godine kada je pokušao kupiti stan u Zagrebu u kojem je do tada živio plaćajući kiriju. Za to mu je trebalo hrvatsko državljanstvo. Imao je dozvolu za stalni boravak u Hravtskoj i bh. pasoš.

U Hrvatskoj su ga uvjeravali da će, ako se odrekne bh. državljanstva, dobiti hrvatsko državljanstvo. Prvo je i učinio, ali su ga hrvatske vlasti naposljetku odbile, te je praktično ostao bez državljanstva.

“Nisam mogao vjerovati. To je bila velika uvreda. Saznao sam da sam čovjek bez državljanstva kada sam pokušao otputovati u Srbiju, gdje je moja kćerka trebala roditi. Ali dokumente nisam mogao dobiti i nisam mogao vidjeti svog unuka. U administrativnom uredu su mi stalno postavljali jedno te isto pitanje: zašto sam ja u Hrvatskoj? Mjesec dana poslije dobio sam odbijenicu. U obrazloženju je navedeno da mi je državljanstvo uskraćeno zbog zaštite interesa Republike Hrvatske”, kazao je Topolić, prenosi “UNCHR”.

Tada je već bilo kasno da dobije nazad bh. državljanstvo. U međuvremenu mu je uručen hrvatski pasoš za osobe bez državljanstva. Sa ovim pasošem on može putovati, ali za ulazak u Srbiju potrebna mu je viza.

Topolić kaže da je njegova sreća što će mu priznati penziju naredne godine, iako nema državljanstva.

“Znam da ima ljudi u goroj situaciji od mene”, kazao je.

UNHCR trenutno provodi kampanju posvećenu ovom problemu. Cilj je do 2024. godine svakoj osobi na svijetu obezbijediti državljanstvo.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh