ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

NATO nastavlja sa snažnom podrškom BiH

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga za politička pitanja i sigurnosnu politiku, James Appathurai, govorio je na Beogradskoj NATO sedmici o saradnji u oblasti sigurnosti i odbrane iz globalne perspektive, kao i politici NATO-a prema Zapadnom Balkanu.

James Appathuri - NATO

– Današnji svijet i njegovi sigurnosni izazovi veoma se razlikuju u odnosu na period nakon Hladnog rata – poručio je Appathurai. On se najprije osvrnuo na Rusiju, koja u prethodnom periodu nije smatrana sigurnosnom prijetnjom.

Međutim, Moskva danas ima „stabilan napredak u destabilizaciji euroatlantske sigurnosti“, istakao je Appathurai navodeći kao primjere velike vojne vježbe, trupe u Gruziji i Moldaviji, organizaciju cyber napada i atentata, kao i probleme u vezi sa kontrolom naoružanja, prenosi “NAP“.

Na pitanje o mogućim nedostatku jedinstva među NATO saveznicima po ovom pitanju, s obzirom na bliske veze koje neke od njih imaju sa Rusijom, Appathurai je odgovorio da političko jedinstvo postoji i da su sankcije zbog ruskih aktivnosti u Ukrajini opstale uprkos promjenama vlada u zapadnim zemljama. Dodao je i da bi cijeli NATO svakako želio da ima bolje odnose sa Rusijom.

– Mi ne namećemo podjele Istok-Zapad, imamo dobre odnose sa Srbijom i Finskom koje su vojno neutralne, čak i sa Armenijom koja je saveznica Rusije – naglasio je Appathurai ističući da je Rusija ta koja ne poštuje slobodne izbore drugih država.

Što se tiče odnosa sa Kinom, Appathurai je istakao njenu rastuću globalnu ulogu u svakom, pa i u vojnom smislu, ali i činjenicu da NATO nju ne vidi kao sigurnosnu prijetnju.

– Ne bih ništa loše govorio o Kini, ali činjenica je da je njeno prisustvo veće – rekao je on, zalažući se za više dijaloga na relaciji NATO-Kina.

Na pitanje kako gleda na intenzivniju sigurnosnu saradnju unutar EU, Appathurai je rekao da NATO u principu i u praksi podržava jačanje EU zbog same činjenice da je većina članica u obje organizacije. Ukoliko je EU sposobna da se sama brani, bit će manje obaveza i za SAD.

– U ovoj oblasti postoje, međutim, i dva izazova. Prvi je da evropska odbrana ne podriva evroatlantsku saradnju, a druga da ne budu isključene zemlje Evrope koje nisu u EU – rekao je Appathurai.

Dodatni izazovi savremenog globalnog okruženja jesu i cyber napadi, hibridno ratovanje koje čini podjelu između onog što jeste i onog što nije rat nejasnijom, kao i lažne vijesti.

– Svi se suočavaju sa lažnim vijestima, i veliki trud se ulaže u identifikovanje, analizu i borbu protiv tog problema – izjavio je Appathurai. Naveo je da se NATO bori i protiv ovih prijetnji i gradi otpornost na njih.

Appathurai se nije složio sa ocjenom da je Zapadni Balkan „zadnje dvorište“ Evrope i NATO-a. Prema njegovim riječima, ovaj region je uvijek bio od sigurnosnog značaja, a politička pažnja se još više povećavala u posljednje dvije, tri godine.

– Želimo da pomognemo u ostvarvanju ciljeva država u regionu, bilo da su oni vezani za pristupanje NATO-u ili ne, ali želimo i više praktične saradnje i razumjevanja – podvukao je on.

Odgovarajući na pitanja o Bosni i Hercegovini i Makedoniji, Appathurai je izjavio da NATO podržava evroatlantske integracije obje zemlje.

– U slučaju BiH, taj proces je sporiji, i čeka se da se postigne nacionalno političko jedinstvo. Indikator tog procesa je registracija sve odbrambene imovine koja je još uvijek na podnacionalnom nivou. Ovaj proces nije završen, a nije ni jedini kriterijum, mada će NATO nastaviti da podržava BiH. Što se tiče Makedonije, ova država ima jedinstvenu priliku da postane dio NATO-a i EU. Jedini uslov za Makedoniju jeste da primijeni sporazum o imenu. Mi ćemo poštovati svaku odluku, ali ovo bi veoma poboljšalo odnose sa susjedima – rekao je on.

Upitan o podršci formiranju potencijalne Vojske Kosova, Appathurai je rekao da ne voli da odgovara na hipotetička pitanja, te da će se NATO time baviti ako stvarno budu napravljeni odlučujući koraci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh