BiH

BiH neće vratiti tražena sredstva Švedskoj?

Donatori nemaju pravo na povlačenje sredstava namijenjenih za potpisane ugovore, mišljenje Pravobranilaštva BiH

avaz

Advertisements

Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) zatražila je povrat neutrošenih sredstava za reformu javne uprave u BiH. No, prema svemu sudeći, taj novac neće dobiti.

Dragan Ćuzulan, državni koordinator za reformu javne uprave, pojasnio je da je posebnim sporazumom za projekte između BiH i Švedske, kojim su definirane uplate Švedske u Fond za reformu javne uprave, navedeno da će sredstva koja ne budu iskorištena do kraja 2017. godine biti vraćena Švedskoj.

– Kako do isteka Sporazuma nije potrošen sav novac, u dopisu koji je poslan Uredu koordinatora za reformu javne uprave SIDA je zatražila povrat dijela njenog neutrošenog novca, ali ne navodeći tačan iznos – kazao je Ćuzulan.

No, istakao je da su od ukupno 31,9 miliona KM, uplaćenih od SIDA i drugih donatora, implementirani projekti vrijedni 17,1 milion KM, a ostatak novca je rezerviran i raspoređen za nove projekte, koje je ranije odobrio Upravni odbor Fonda za reformu javne uprave.

S tim u vezi jučer je i Vijeće ministara BiH donijelo zaključak da donatorima mogu biti vraćena samo ona sredstva o kojima Upravni odbor Fonda nije odlučivao,prenosi Avaz

– Ured koordinatora za reformu javne uprave o zahtjevu SIDA-e za povrat novca obavijestio je i Pravobranilaštvo BiH te dobio mišljenje da donatori nemaju pravo na povlačenje sredstava za potpisane ugovore. Pravobranilaštvo BiH smatra da se povlačenje sredstava ne može odnositi na pokrenute postupke javnih nabavki – odgovorio je Ćuzulan.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh