BiH

Potresni izvještaj doktora o zločinima zbog kojih je SIPA danas uhapsila osam osoba

Na području Viteza, Zenice i Sarajeva policijski službenici Državne agencije za istrage iz zaštitu jutros su uhapsili osam osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” i “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Advertisements

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu komandanata i pripadnika Armije RBiH sa područja Centralne Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. 12. 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine.

Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

Zločini su počinjeni u Križančevom selu, a nakon što su razmijenjena tijela masakriranih Hrvata, opis leševa žrtava radio je direktor Doma zdravlja u Vitezu – primarijus doktor Franjo Tibold.

U svojoj identifikaciji naveo je sljedeće:

Leš br. 1 – Zdrobljena glava u predjelu vilica, duboka rasjekotina na lijevoj natkoljenici.
Leš br. 2 – Zdrobljena glava, izbijene oči.
Leš br. 3 – Izbijeno lijevo oko, zdrobljena vilica ulijevo.
Leš br. 4 – Zdrobljena glava.
Leš br. 5 – Zdrobljena glava odozgo, lica nema.
Leš br. 6 – Zdrobljena glava, pomjerene vilice s lijeve strane udesno, zdrobljena natkoljenica.
Leš br. 7 – Zdrobljeno lice.
Leš br. 8 – Zdrobljena glava u potiljku.
Leš br. 9 – Preklan, rez širok 15 centimetara.
Leš br. 10 – Glava zdrobljena, duboka posjekotina ispod lijevog uha.
Leš br. 11 – Zdrobljena glava…?

Nakon toga doktoru Tiboldu je pozlilo i nije mogao nastaviti identifikaciju, a završio ju je drugi doktor, prenosi Radiosarajevo


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh