BiH

Sve manje prvačića upisuje se u škole u FBiH

Vlada FBiH prihvatila je na informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2018/19. godini u Federaciji BiH, s predloženim preporukama, i zadužila Generalni sekretarijat Vlade FBiH da tu informaciju s preporukama uputi vladama kantona.

Škola - Aljazeera.net

Advertisements

Nastava u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2018./19. godini počela je 3. rujna 2018. godine u svim županijama u Federaciji BiH. Analizom trenda kretanja broja učenika upisanih u prvi razred osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine od školske 2014/15. do školske 2018/19. godine, može se uočiti smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole.

Broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u petogodišnjem se razdoblju smanjio za 2.215 ili 9,95 posto. Ukupan broj učenika osnovnih škola u FBiH također se kontinuirano smanjivao u razdoblju školske 2014./15. – 2018./19. godine.

Broj učenika osnovnih škola u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio za 10.398 ili 5,34 posto, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Analizom trenda kretanja broja učenika upisanih u prve razrede srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine od školske 2014./15. do školske 2018./19. godine, može se uočiti smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred srednje škole. Broj učenika upisanih u prvi razred srednje škole u Federaciji BiH se u petogodišnjem razdoblju smanjio se za 6.083 ili 25,08 posto.

Kada se analizira struktura učenika prvih razreda srednjih škola prema vrsti škole koju su upisali, a bazirano na podacima šest kantona koji su dostavili podatke, evidentno je da najveći broj učenika upisuje srednje tehničke i srodne škole (postoci se kreću od 42 do 56 posto učenika ovisno od kantona) i srednje stručne škole u trogodišnjem trajanju (19 do 37 posto učenika ovisno od kantona).

Ta kretanja su značajna jer ukazuju da se učenici sada pretežno opredjeljuju za srednje usmjereno obrazovanje (srednje tehničke i srodne i srednje stručne škole), što je izvjestan pokazatelj da se obrazovanje u posljednje vrijeme više usklađuje s potražnjom na tržištu rada, te da učenici i sami sve češće biraju ona zanimanja i struke s kojim imaju više izgleda da nađu zaposlenje ili da nakon završenog srednjeg obrazovanja upišu one fakultete koji nude bolje perspektive za zaposlenje nakon završenog studija,prenosiRadiosarajevo

Analizom kretanja ukupnog broja učenika srednjih škola u FBiH, utvrđeno je da je u razdoblju školske 2014./15. – 2018./19. godine došlo do smanjenja broja učenika srednjih škola za 20.743 ili 21,53 posto.

Kako je navedeno u informaciji, razlozi kontinuiranog smanjenja broja učenika osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH mogu se tražiti, prvenstveno, u negativnim demografskim trendovima, kao što su pad nataliteta posljednjih godina, ali i migracije stanovništva, koje uključuju i iseljenja porodica sa maloljetnom djecom u druge države, navodi se u saopćenju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh