BiH

Ratko Mladić se požalio: “Vrijeme provodim u krevetu, u bolovima”

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić požalio se na statusnoj konferenciji pred Mehanizmom za međunarodne tribunale u Hagu na loše zdravstveno stanje.

Ratko Mladić - Nezavisne.com

Advertisements

Čitajući unaprijed pripremljenju izjavu, Mladić je tokom rasprave o stanju u postupku rekao da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da ide ‘na terapije, koje ga umaraju, a ne liječe ga’.

Iz istog razloga, kako je kazao, nije sposoban da se ‘bavi fizičkim aktivnostima’, kao ostali zatvorenici.

– Puno vremena provodim u krevetu, u bolovima – rekao je Mladić.

Mladić nije želio da ponavlja detalje o svojoj bolesti i lošoj hrani u sudskom pritvoru, koje je izložio na prošloj statusnoj konferenciji.

– Za više detalja pitajte moje advokate – kazao je Mladić novopostavljenoj predsjedavajućoj sudiji Apelacionog vijeća Prisci Nijambe (Nyambe).

Branilac Branko Lukić je najavio da će o tim pitanjima ‘redovnim putem’ obavještavati organe suda, kako ga je posavjetovao sudija Teodor Meron (Theodor), koji je donedavno vodio žalbeni postupak.

Lukić je kazao i da će Mladićeva odbrana podnijeti odgovor na žalbu haških tužilaca do 14. novembra.

Za razliku od prethodne statusne konferencije kada je u košulji s natpisom ‘Dolje NATO’ povišenim glasom pogrdno govorio o Haškom sudu, Mladić se na ovoj statusnoj konferenciji ponašao korektno, odgovarajući samo na pitanja sudija Nijambe.

Sudija Nijambe iz Zambije postavljena je u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev odbrane, odlukom sudije Žan-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti), izuzeti predsjedavajući Meron i članovi Karmel Ađijus (Carmel Agius) i Lij Dakun (Liu Daqun) zbog ‘utiska da su pristrasni’.

I nova sudija Nijambe je bila članica Vijeća Tribunala koje je Zdravka Tolimira osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Nijambe se, međutim, tada protivila zaključku većine sudija da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Tolimir kriv za to.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina.

Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh