BiH

Ovo je Dodikova zakletva: “Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine…”

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će 19. novembra položiti zakletvu u Narodnoj supštini Republike Srpske.

Milorad Dodik - RTRS.tv

Advertisements

“Sjednica Narodne skupštine je zakazana ili će biti zakazana za 19. novembar u 14 sati. Prvo će biti birano skupštinsko rukovodstvo, odnosno verifikacija mandata, nakon toga će zakletvu položiti novoizabrani predsjednik Republike Željka Cvijanović, a onda i ja”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je dodao da ga dan kasnije čeka inauguracija u Sarajevu, te da se prvi put suočava sa procedurama koje mu nisu poznate i na koje nema mogućnost da utiče.

Dodik je naglasio da je predviđeno da članovi Predsjedništva dobiju certifikat i polože zakletvu, a potom i konstituiše Predsjedništvo i odredi predsjedavajući ove institucije.

“Tekst zakletve je potpuno benigan. Predsjedavajući ima obavezu da u nekom skorijem roku zakaže prvu sjednicu. S moje strane na prvoj sjednici biće prijedlog izmjena Poslovnika o radu Predsjedništva”, zaključio je Dodik, prenosi “Srna”.

Portal “Haber.ba” vam prenosi Član 4. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine gdje se spominje i “Svečana izjava”, a u tekstu se navodi:

1. Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući sljedeću svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

2. Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh