BiH

U Hercegovini zabilježeno 11 ugriza zmija u 2018.

Iako je nedavno nastupio novembar, zmije još uvijek vrebaju žrtve u Hercegovini.

No image - Haber.ba

Advertisements

Prije desetak dana u Ljutom Docu između Širokog Brijega i Mostara, čovjeka je ugrizao poskok. On zmiju nije vidio u travi pa je na kraju završio u SKB-u Mostar gdje mu je pružena pomoć. Dobio je serum protiv zmijskog ugriza, te mu je na kraju spašen život.

Na Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar kažu da je ove godine zabilježen nešto veći broj ugriza zmija nego što je to bio bilo prethodnih godina. Svi pacijenti na sreću su spašeni.

Od početka 2018. u Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar liječeno je 11 bolesnika koji su imali jasnu kliničku sliku ugriza zmije otrovnice. Svi pacijenti povoljno su reagovali na ordiniranu terapiju te su pušteni na kućno liječenje dobrog općeg stanja.
Na sreću, nije bilo smrtnih ishoda.

Sveukupno gledajući, obično godišnje u istoj Klinici bilježe od pet do deset ovakvih bolesnika. U SKB-u inače posjeduju dovoljne količine specifičnog seruma protiv zmijskog ugriza te svake godine racionalno planiraju njegovu nabavu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh