BiH

Komesar Halilović: MUP KS zatražio pomoć i FBI-ja u rješavanju slučaja ubistva dvojice policajaca

Neke mjere koje smo tražili kao što je povećanje broja policajaca i nabavka opreme su nam odobrene od Vlade KS, kazao je policijski komesar MUP KS Mevludin Halilović predstavljajući informaciju koju je Uprava policije MUP KS pripremila za današnju hitnu sjednicu Skupštine KS.

Mevludin Halilović - Nap.ba

Advertisements

Halilović je naveo da je MUP KS zatražio pomoć i FBI-ja u rješavanju slučaja ubistva dvojice policajaca u Sarajevu koje se dogodilo 26. oktobra.

– U posljednje tri godine nabavili smo 200 pušaka. Radi se o puškama za koje su potrebne saglasnosti, pa je zato dugo trajalo. Čak smo u jednom trenutku imali i blokadu jer je naša država proglašena rizičnom. Te puške su isporučene krajem 2017. godine, a ove godine je vršena obuka za upotrebu tog oružja – kazao je Halilović.

Komesar je istakao da je u ovoj godini došlo do smanjenja broja ukradenih automobila u odnosu na isti period prošle godine. On je kazao da je potrebna kontinuirana borba protiv organiziranog kriminala ali da se moraju uključiti sve policijske agencije. Policajci će imati zaštitne prsluke i šljemove, a nalazit će se u policijskim vozilima i koristit će se po potrebi.

– Svaki naš policijski službenik ima pištolj, ali ni to nije doprinijelo da se smanji broj krivičnih djela – kazao je komesar.

Vlada KS je u dva slučaja odoborila upošljavanje 120 novih policajaca koji su krenuli sa školovanjem 15. oktobra.

– Uprava policije je donijela strategiju razvoja gdje je predvidjela i prijem novih policijskih službenika i to u 2019. najmanje 50 policajaca. 2020. moižda i više zbog odliva kadrova da li zbog penzije ili po drugom osnovu – kazao je Halilović.

U predloženim mjerama Uprave policije MUP KS navedeno je da se izvrši pokrivanje videonadzorom izlaza iz Sarajeva i da se priključe na sistem.

– Mi smo jedino Ministarstvo koje nema sjedište, te operativno-komunikacijski centar sa videonadzorom, naše službe rade u uslovima koji ne zadovoljavaju standarde – kazao je Halilović.

On je kazao da je potrebno centralizirati sistem videonadzora kako bi se moglo pratiti stanje u Kantonu Sarajevo, piše Patria


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh