BiH

Oglasili se iz KCUS-a: Ovo su razlozi otkaza dr. Dizdareviću

Nakon nekoliko teških optužbi koje je dr. Kemal Dizdarević iznio na račun Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, iz ove institucije danas su se oglasili otvorenim pismom u kojem su pojašnjeni razlozi otkaza kao i ostale okolnosti o kojima je ovaj bivši uposlenik KCUS-a govorio proteklih dana.

KCUS - Bh-index.com

Advertisements

Kako navode iz KCUS-a imajući u vidu svakodnevne javne istupe Kemala Dizdarevića u medijima, te iznošenje niza neistina i kleveta, smatraju za moralnu i profesionalnu dužnost informisati javnost.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Kemal Dizdarević dobio je otkaz Ugovora o radu, dana 26.oktobra 2018.godine, koji je već odavno zaslužio. Niko u KCUS nije uvrijeđen njegovim riječima, dapače, tako on najbolje predstavlja sebe samog. Dizdareviću su izrečene dvije disciplinske mjere, u vrijeme mandata bivšeg generalnog direktora KCUS, prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića.

Prvi otkaz Ugovora o radu uručen mu je kao jedinstvena disciplinska mjera (Otkaz ugovora o radu bez otkaznog roka br. 0202-21890 od 28.05.2014.godine) u vrijeme mandata bivšeg generalnog direktora KCUS, prof.dr. Damira Aganovića. Nakon toga usljedila je Odluka o otkazu Ugovora o radu 29. maja 2014. godine, što je rezultiralo tužbom Kemala Dizdarevića.

Kemalu Dizdareviću izrečene su četiri disciplinske mjere u vrijeme mandata generalne direktorice KCUS, prof.dr. Sebije Izetbegović i to radi: razrješenja sa mjesta šefa Klinike za neurohirurgiju I (spajanje Klinike za neurohirurgiju I i II), imenovanja direktora hirurških disciplina, isplate naknade za kliničku studiju,te disciplinske mjere i pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu.

Kemal Dizdarević je od osnivanja radnog odnosa do 2015. godine pokrenuo ukupno osam tužbi protiv ustanove u kojoj zarađuje svoju plaću. U dva navrata je novčano kažnjen, i to 2008. i 2010. godine.

Sadašnjem otkazu ugovora o radu prethodile su tri disciplinske mjere u periodu od 2016. do 2018.godine.

1.Disciplinska mjera

Pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu br. 0203-1835 od 16.01.2017.godine, a zbog fizičkog sukoba sa drugim zaposlenikom. Protiv ove Odluke Dizdarević je pokrenuo sudski spor pred Općinskim sudom u Sarajevu br. 65 0 Rs 639929 17 Rs.

2.Disciplinska mjera

Pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu br. 0203-55085 od 28.11.2017.godine, zbog nesavjesnog, neblagovremenog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza kojima su se prouzrokovale teže štetne posljedice po KCUS.

3.Disciplinska mjera

Otkaz Ugovora o radu u skladu sa članom 91. tačka 3. , a u vezi sa članom 90. tač. 1. i 24. Pravilnika o radu.

Usprkos karijeri koju je postigao meteorskom brzinom nikada nije bio zahvalan niti svojim učiteljima, niti starijim radnim kolegama.

Prekršio je Hipokratovu zakletvu u bezbroj situacija, zbog čega su se njegove radne kolege obraćale i menadžmentu i Ljekarskoj komori Kantona KS i FBiH.

Ljekarska komora je u oktobru 2018. godine donijela Odluku o utvrđivanju povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja i disciplinsku mjeru – javna opomena. U Odluci je navedeno da je prof. dr. Kemal Dizdarević, počinio povredu Kodeksa medicinske etike i deontologije kršenjem odredbi Kodeksa i to članove: 3.4.10 stav 1., članove 11. i 11.a, te članove 19. 20. i 21.

Izrečena disciplinska će nakon pravomoćnosti biti objavljena u knjizi izrečenih mjera i na web stranici Ljekarske komore KS.

Vjerovatno, Kemal Dizadrević u bizarnosti svojih postupaka ogleda sve punopravne odluke menadžmenta i tijela definiranih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Odluka o otkazu Ugovora o radu donesena je jednoglasno, nakon zakonom donesenih procedura. Cijela istina je da je radio privatno, ilegalno i bez odluke poslodavca, zloupotijebio je bolovanje ne samo da radi privatno nego i da sam sebi piše nalaze kojim pravda bolovanje u PZU ‘Moja klinika’.

Kemal Dizdarević mora prihvatiti činjenicu da niko od njegovih kolega ne želi raditi s njim, o čemu su svi u više navrata i pismeno očitovali. Žalosna je činjenica da se na grub i neprihvatjiv način obraća javnosti tražeći suosjećanje za svoju bahatost i neodgovornost. Činjenica je da je dobio otkaz koji je odavno zaslužio”, saopšteno je iz KCUS-a, prenosi “Bh-index“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh