BiH

Semir Efendić: Ovdje je problem entitetska granica i kriminal koji dolazi s druge strane

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je kako je potrebno da državne policijske agencija rade svoj posao jer je ovaj slučaj u njihovoj nadležnosti, a ne samo da pomažu MUP-u KS koje je zbog entitetskih ograničenja i kapaciteta ograničen.

Semir Efendić - Fena.ba

Efendić je kazao kako je MUP KS ostavljen sam u ovom poslu, a da bi po definiciji ovo trebao biti posao SIPA-e, Tužilaštva BiH, OSA-e, Granične policije itd, ali da oni u ovom slučaju samo pomažu.

“Ovo je vrsta kriminala kojem MUP KS sam ne može odgovoriti. Možemo tu činjenicu ignorisati ili ne, ali ovdje je problem entitetska granica i kriminal koji dolaze s druge strane entiteta gdje MUP KS ne može samostalno vršiti operativne radnje. Sama kvalifikacija djela kao teroristički akt je na mjestu zbog posljedica koje proizvodi, zbog straha kod stanovništva, brutalnosti, upotrebe sile. To su profesionalci uradili, paravojni ili parapolicijski specijalci jer na ovakav način izvršiti ubistvo automatskim oružjem nije karakteristično za sitni kriminal”, kazao je Efendić na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad, piše “Klix“.

Podsjetio je kako je, kada su ubijeni vojnici u Rajlovcu, djelo odmah kvalificirano kao terorizam, te da je slična situacija bila kada je ubijen policajac u Zvorniku, te postavlja pitanje zbog čega nije tako i sada.

“MUP KS svojim životima brani živote građana KS. Zahtjevi se moraju usmjeriti na pravu adresu onih koji troše desetina miliona u svojim budžetima”, kazao je Efendić.

Kao drugi zaključak predložio je da se traži promjena odgovarajućeg zakonodavstva kada je u pitanju rad policije, krivično zakonodavstvo i njihova ovlaštenja.

“U većini slučajeva se radi o povratnicima krivičnih djela i zakonodavstvo mora biti drugačije u ovom segmentu”, kazao je načelnik.

Kao treći zaključak predložio je da se povećaju ulaganja u materijalno-tehničko opremanje policijskih službenika MUP-a KS.

“Mi smo kao općina do sada to radili i nastavit ćemo, a neka nam MUP kaže ša ta je potrebno. Da je ovo kvalificirano na pravi način, onda ne bi policajci došli u običnom automobilu, već sa specijalnim vozilima i opremom. Dok god ovo tretiramo kao obični kriminal, tako je”, zaključio je Efendić.

Poručio je kako se nada da će počinioci što prije biti kažnjeni i da se ovakva djela više nikada neće ponoviti.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh