BiH

Iako svjesni da mogu biti vraćeni, migranti i dalje putuju za Bihać

Željeznička stanica u Sarajevu. Još jedan dan na izmaku, i još jedna slika koja se na ovome mjestu može vidjeti proteklih dana.

Migranti u Sarajevu - N1info.com

Deseci migranata iz svih krajeva svijeta i danas na ovome mjestu traže svoju priliku za otići što bliže granici sa Evropskom unijom. Kako se približava vrijeme polaska voza za Bihać, na ovom mjestu sve je veći broj migranata. Vrijeme prije polaska krati se na sve moguće načine. Neki od ovih migranata na voz će se pokušati ukrcati već danas, drugi pak sutra.

“Ja idem sutra za Bihać. Čekam moje prijatelje koji danas trebaju stići. Sutra ćemo uzeti kartu za Bihać u jednom smjeru”, kazao je jedan od migranata za “N1“.

Kartu u jednom smjeru danas je na stanici kupilo 36 migranata. Među njima i grupa od 13 Pakistanaca.

Umorni, iscrpljeni i gladni koračaju kroz još jednu životnu borbu. Uprkos tome što su već čuli da bi odmah već večeras mogli autobusima biti vraćeni za Sarajevo, ne odustaju. Ipak se nadaju:

  • “Znam to, čuo sam, ali što da radim, nemam novca, nemam hrane, nemam doma”
  • “Nemamo dom, nemamo novac imamo puno problema, ne možemo ostati ovdje.
  • “Želimo ići. preuzimamo rizik. Život je rizik”.

Život prepun rizika za koji ostali putnici u današnjem vozu imaju manje ili više razumjevanja i empatije.

“Naravno da trebaju. Pa nemaju kugu i mi smo bili izbjeglice”, kazao je jedan putnik.

“Hoće li migranti biti s nama u vlaku… neće biti problema?” upitala je jedna gospođa.

“Sve će biti uredu, odvojeni su, nikada nisu skupa”, odgovorio je radnik Željeznica.

Odvojeni od ostalih putnika, odvojeni od svojih porodica, svojih domova. Krenuli su u potragu za životom koji sanjaju već mjesecima. I svima zajednička poruka: molite za nas, otvorite granicu.

“Otvorite granice. Molim vas. Molite za nas”, poručio je jedan migrant.

Vrata na putu za bolju budućnost kao i vrata EU za ove ljude su zatvorena. Već sutra ujutro svi oni će se umjesto u EU, ponovno kao i jutros probuditi na istom mjestu odakle su danas i krenuli.

Tako blizu, a tako daleko od svoje još uvijek ne dosanjane željene destinacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh