BiH

Margetić o vezi Dodika i Čovića

Istraživački novinar Domagoj Margetić koji je nakon 44 dana štrajka glađu zbog prijetnji i napada kojima je kako bio izložen, gostovao je u “Newsroomu”.

Domagoj Margetić - N1

Po podacima kojima raspolaže HND, a koji su dostavljene policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu, Margetić je u zadnjih nekoliko godina prijavio niz prijetnji smrću, napada na imovinu i doživio dva fizička napada od kojih je jedan okvalificiran kao pokušaj ubistva.

Njega je premijer Hrvatske Andrej Plenković primio u petak navečer u Banskim dvorima i pozvao ga da prekine štrajk glađu, što je on i učinio.

Ja sam Plenkoviću prenio, prije svega, zabrinutosti, ne samo svoje, već svih nas novinara u Hrvatskoj koji prolazimo doista određene torture, napade, prijetnje, pod stalnim smo pristicima. Na nekin način, premijerova obveza je bila da čuje pod kakvim pritiscima djelujemo u RH. Niti on kao odgovorna osoba, niti njegova vlada, ni pojedini dužnosnici HDZ-a nikada nisu jasno i javno osudili takve napade i prijenje novinarima. Ono što sam želio štrajkom glađu, između ostalog, postići je da se Andrej Plenković jasno odredi o takim postupcima prema novinarima i to je, na nekin način postignuto“, kazao je Margetić za “N1”.

Govorio je o Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

Sve indicije i time se sada bavi kriminalistička policija u Hrvatskoj, neki danas mi potvrdili da su preko Interpola zatražili međunarodnu pravnu pomoć sa policijom u BiH, a to je ta pozadina napada na mene i prijetnji, koja najvjerovatnije vodi prema određenim energetskim dilovima iza kojih stoje Dragan Čović i Milorad Dodik. Ovo ne govorim napamet. Nekadašnji visoki dužnosnici HDZ-a i HDZ-ovi obavještajci u Hrvatskoj su mi otvoreno pisali imenoim i prezimenom o tome da bi Čović bio jedan od mogućih naručitelja. Ja sam tu prepisku dao policiji, koja se trenutno bavi istragom. Osim toga i nekoliko e-mailova koji su dolazili kao upozorenja meni da ću biti likvidiran su sadražvali takve informacije“, tvrdi Margetić.

O kakvim dilovima se radi?

Radi se zapravo o pozadini onoga što sad vidimo kao navodnu političku krizu u BiH čiji su glavni akteri, upravo ta dvojica, Milorad Dodik i Dragan Čović. A pozadina je sve osim nacionalnih interesa. Gdje god se njih dvojica pojave kao nekakvi akteri na Balkanu tu su prije svega finsansijski i poslovni interesi koji se vuku još iz perioda ‘90-tih godina“, navodi Margetić, piše “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh