BiH

Migranti iz voza prelaze u autobuse kojima će biti vraćeni u Sarajevo

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, i Mujo Koričić, komesar policije Unsko-sanskog kantona razgovarali su danas o migrantskoj i sigurnosnoj situaciji na području Bihaća, posebno oko rješavanja situacije sa zaustavljenim vozom u kojem su se nalazili migranti

migranti-Bihac-Oslobođenje.ba

Advertisements

Migranati, koji su u ranim jutarnjim satima stigli u Bihać, prezale u autobuse u kojima će biti vraćeni u Sarajevo. ​Oni će biti smješteni u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom. Ministarstvo sigurnosti BiH će također osigurati veći broj mjesta u Azilantskom centru u Delijašu za prijem migrantskih porodica sa djecom.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH i Mujo Koričić, komesar policije Unsko-sanskog kantona razgovarali su danas o migrantskoj i sigurnosnoj situaciji na području Bihaća, posebno oko rješavanja situacije sa zaustavljenim vozom u kojem su se nalazili migranti.

Također, Mektić je danas u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH, na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USK-a.

Mektić je insistirao da se što prije osigura pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja sedmice.

– Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobijaju van centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcioniše i da se građani osjećaju sigurno, naglasio je Mektić.

Ministarstvo sigurnosti BiH na ovaj način želi u nadolazećim hladnijim danima pružiti što bolju zaštitu za najugroženije kategorije migranata.

Iz Ministarstva podsjećaju da se za ovu namjenu već koriste hotel Sedra u Cazinu i centar Salakovac kod Mostara.

Podsjećamo, dio migranata se još nalazi na dijelu Graničnog prelaza Maljevac. Hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila protunavalnu ogradu. Na granicu su stigli Ljekari bez granica koji pružaju pomoć ljudima povrijeđenim u naguravanju s policijom, piše “Oslobođenje.ba“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh