BiH

Građani Bosne i Hercegovine ne moraju brinuti zbog uvođenja viza za Evropsku uniju

Građani Bosne i Hercegovine se ne moraju brinuti da je uvođenje sistema ETIAS jedna vrsta ograničenja njihovog kretanja u zemljama Evropske unije, ocijenio je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

EU i BiH - Nezavisne.com

Naveo je kako je sistem ETIAS vrlo važan za sigurnost Evropske unije, jer predstavlja novinu u evropskoj sigurnosnoj praksi.

Podsjetio je da je proteklih dana donesena odluka da će građani Bosne i Hercegovine, ali i građani još 61 države uključujuči i SAD, od 2012. godine morati popunjavati elektronski obrazac prije nego uđu u prostor država članica Evropske unije, i to je nešto što se moglo očekivati s obzirom da je bilo u pripremi već duži period.

“Ovaj sistem podrazumijeva važan segment u sigurnosnom smislu Evropske unije, te će svakako doprinijeti dodatnoj sigurnosti u samoj uniji. Građani Bosne i Hercegovine se ne moraju brinuti da je ovaj sistem jedna vrsta ograničenja njihovog kretanja, jer se odluka o početku primjene ETIAS-a odnosi na 61 državu nečlanicu EU, kao i na državljane Sjedinjenih Američkih Država, te u tom kontekstu nema mjesta za zabrinutost ili poimanje sistema ETIAS kao nečeg represivnog prema građanima Bosne i Hercegovine.

Obrazac će se popunjavati online, te će koštati sedam eura, a ukoliko bude odobren, važiti će tri godine ali sa današnjim pravilima za građane Bosne i Hercegovine koji imaju 90 dana mogućnosti boravka u zemljama Evropske unije. Sve osobe koje su zavedene kao sigurnosna prijetnja, svakako će kroz koordinaciju sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine i Evropske unije, biti spriječene da kroče na tlo zemalja članica unije”, rekao je Plakalo, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh