BiH

PRIJEDLOG IZ NJEMAČKE: Ukinuti Predsjedništvo BiH, njegove ovlasti prenijeti na Vijeće ministara i Parlament BiH

Treba ukinuti Predsjedništvo BiH, koje je nepotrebna institucija, a ovlasti Predsjedništva BiH može se lako prenijeti na Vijeće ministara i na predsjedatelja Parlamenta BiH.

Predsjedništvo BiH - Anadolija

Advertisements

Naravno, znam da je Predsjedništvo BiH atraktivno jer omogućava određenu moć i zapošljavanje ljudi, no njegovo ukidanje bi riješilo neke probleme. Uostalom, svi predsjednički sustavi imaju taj problem da legitimaciju imaju i predsjednik i parlament. Stoga bi trebalo ukinuti Predsjedništvo BiH, ali i poziciju predsjednika i njegovih zamjenika u RS-u i u FBiH. To su sve nepotrebne pozicije. Izbor Željka Komšića u Predsjedništvo još jednom je potvrdio da postoji problem u izbornom sustavu BiH. Znamo već da je taj sustav diskriminatoran prema ljudima zahvaljujući presudi u predmetu ‘Sejdić-Finci’. Dodatni je problem što glasači koji nisu Hrvati mogu izabrati člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

To dovodi u pitanje neke od temelja Daytona, kao što je predstavljanje sva tri konstitutivna naroda u vlasti. Komšić i oni koji ga podupiru znali su da će njegova pobjeda na izborima biti provokacija za Hrvate i to su prihvatili iako su znali da će to izazvati probleme pri stvaranju vladajuće većine. SDP BiH je 2010. kandidaturom Komšića zapravo postigao da se ojačaju veze HDZ-a BiH s SDA. Znakovito je da je SDP uvijek spreman sukobljavati se s HDZ-om BiH i provocirati ga, ali će surađivati s mnogo ekstremnijim hrvatskim strankama, izjavio je, među ostalim, politolog Gromes Thorsten, voditelj projekata na Institutu za istraživanje mira u Frankfurtu, u razgovoru za “Index“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh