BiH

Treća sedmica bez Vijeća ministara

Sjednica Vijeća ministara BiH neće biti održana ni ove sedmice, potvrđeno je za novinsku agenciju Patria iz Vijeća ministara.

Vijeće ministara BiH - Vijeceministara.gov.ba

Navodno će se naredne sedmice zakazati sjednica, ali opet niko ne može garantirati da će biti kvoruma.
Podsjećamo, već dva puta odgađa se sjednica zbog nedolaska ministara iz reda HDZ-a. HDZ ima tri ministra koja nisu došla na sjednicu, a da bi Vijeće ministara BiH moglo donositi odluke na sjednici mora biti prisutno više od 50 posto članova od kojih najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda.

U centralnom organu vlasti HDZ ima tri ministra i to ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu, ministra pravde BiH Josipa Grubešu i ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš. Bevanda je na bolovanju, a Grubeša i Pendeš svoje odsustvo pravdali su ranije preuzetim obavezama.

Ostalo je nejasno kakve su obaveze važnije od sjednice Vijeća ministara na kojoj mnoštvo važnih tačaka od kojih je i stanje u oblasti migracijama, a evidentno je da kriza uzima maha.

Planirano je i razmatranje Prijedloga odluke o povećanju broja glasova i udjela Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (IBRD) i povećanju kapaciteta kapitala i Prijedlog odluke o izdavanju državnog jamstva po Ugovoru o zajmu (Koridor Vc u RS-u – dio I) između Javnog poduzeća “Autoputevi Republike Srpske” d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom je i Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra i Prijedlog odluke o odobravanju višegodišnjeg kapitalnog projekta – Kupovina, adaptacija i opremanje objekta za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori – Podgorica.

Između ostalog, ministri su trebali razmatrati Prijedlog odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava, Prijedlog odluke o sudjelovanju struktura zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine u NATO EADRCC međunarodnoj vježbi otklanjanja posljedica katastrofe “Srbija 2018” te Prijedlog odluke o usvajanju Gender akcijskog plana Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.- 2022. godine, piše Patria


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh