BiH

ALARMANTNI PODACI O SIROMAŠTVU Svaki drugi stanovnik BiH MAŠTA O MESU na trpezi

Svaki drugi stanovnik BiH isključen je iz društva po jednom ili više osnova, pokazuju sva relevatna istraživanja o siromaštvu.

Ako se situacija sagleda na osnovu mjerila koja se koriste za procjene rizika u EU, stopa siromaštva u BiH dostiže nivo od 58 odsto socijalno isključenih, dok je broj osoba pogođenih siromaštvom i socijalnom isključenošću na nivou EU u 2016. godini bio 23,5 odsto stanovnika.

Ovi podaci navedeni su u istraživanju “Žene i siromaštvo u dokumentima EU i BiH”, koje je nedavno predstavljeno i u Banjaluci.

Po tom istraživanju, riziku od dohodovnog siromaštva u BiH je izloženo čak 32,4 odsto stanovništva ili oko 1,5 miliona ljudi, dok je nešto više od 890.000 ljudi ili gotovo petina stanovništva teško materijalno deprivirana.

Kao teško materijalno diprivirana smatraju se ona domaćinstva koja sebi ne mogu da priušte bar četiri od ukupno devet stvari i usluga koje su neophodne za pristojan život – da otputuju na sedmicu dana godišnjeg odmora, da kupe automobil, da kupe telefon, televizor u boji, te veš mašinu, da imaju jedan mesni obrok svaki drugi dan, da obezbijede adekvatno grijanje stana, da podnesu iznenadne finansijske troškove, ili čak da plate obaveze kao što su stanarina, rate kredita i režije,prenosi Buka

– Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti strateško je opredijeljenje EU, dok se u BiH pristup borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti nalazi se u embrionoj fazi – konstatuje u ovom izvještaju autorka Sanela Bašić, profesorka Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh