BiH

Odbili da vakcinišu djecu: Roditelji iz Sarajeva platili 5.800 KM kazne

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) su na osnovu dostavljenih potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu pedijatrijskih odjeljenja JU Dom zdravlja KS, od sredine juna do sada uputili 306 poziva roditeljima koji su odbili vakcinaciju djece.

Vakcinacija djece - Net.hr

Advertisements

Pozivu inspektora za sada su se odazvala 72 roditelja, dok su ostalih 234 u postupku službenog izjašnjavanja, potvrdili su iz KUIP-a KS.

“Poslije razgovora s postupajućim inspektorima 14 roditelja je pristalo vakcinisati dijete, dok ih je 58 odbilo izvršiti vakcinaciju, radi čega su im izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 5.800 KM”, kazala je “Feni” glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Naglasila je da su članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđene novčane kazne za prekršaj fizičkoj osobi od 100 KM do 2.000 KM, ako ne obavi imunizaciju protiv određene zarazne bolesti: “Za prekršaje navedenog člana novčanom kaznom kažnjava se roditelj, odnosno staratelj za propuštanje dužne brige za maloljetnika, kojima se u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima FBiH izdaje minimalni iznos propisane novčane kazne.

Prema provedbenim propisima o načinu provođenja obavezne imunizacije, imunoprofilakse i hemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, kako je kazala Brdarić, plaćanjem kazne roditelj nije amnestiran od dalje vakcinacije.

Naime, na osnovu člana 44. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti federalni ministar zdravstva na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH donosi Naredbu o programu obaveznih imunizacija stanovništva od zaraznih bolesti za tekuću kalendarsku godinu“, kazala je Brdarić.

Uzevši u obzir navedeno i inspektori shodno ovlaštenjima propisanim Zakonom o inspekcijama KS u ponovljenim postupcima mogu izdavati veće novčane sankcije, prilikom provođenja nadzora nad primjenom navedene naredbe za predstojeću godinu, poručili su iz KUIP-a KS.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh