BiH

#prekinimošutnju / Svjedočanstva o horor-uslovima porađanja: “To su silovanja tijela i uma”

”U samo dva dana od pokretanja akcije i poziva preko društvenih mreža, javilo nam se preko 100 žena iz cijele BiH sa svojim svjedočanstvima o horor uslovima porađanja generalno, a zatim o horor intervencijama koje se ne bi smjele događati bez anestezije, kako se kod nas rutinski rade “na živo”, kažu iz Udruženja Porod i Postpartum.

Svjedočanstvo o porodu - #prekinimošutnju /Facebook

”Ono što je uslijedilo je mahom nevjerica. Da, to su naši porodi. Tako izgleda sve ono što se događa iza zatvorenih vrata porađaone. O tome je vrijeme da se na sva usta priča jer zvuči nevjerovatno. Jer jeste nevjerovatno. Jer su to silovanja tijela i uma koja mijenjaju ženu zauvijek, u njenim najosjetljivim trenucima koji bi trebali biti i najsvečaniji trenuci. Pogotovo nam je zanimljiva nevjerica muške strane populacije da ovako nešto postoji”, navodi se iz Udruženja u saopštenju.

Kažu kako će svjedočanstva žena poslati ministarstvima zdravlja, komisiji za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamenta FBIH i drugim nadležnim institucijama.

Svjedočanstvo o porodu – Facebook/Udruženje Porod i Postpartum

“Tek s adresiranjem problema, pričanjem i skidanjem vela tajni, možemo očekivati promjene. A ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski”, navode iz spomenutog Udruženja.

Svjedočanstva žena možete pročitati ovdje.

Zbog čega su odlučile prekinuti šutnju?

“Odlučili smo pokrenuti akciju “Prekinimošutnju” i da ne čekamo istup neke od naših žena u parlamentarnim klupama na ovu temu jer je dovoljan bio istup jedne žene koja opisuje 15. stoljeće koji je prisutan i u našim porodilištima.

Možete li zamisliti medicinsku intervenciju struganja jednog unutrašnjeg organa gdje liječnici svjesno i rutinski NE primjenjuju bilo kakvu anesteziju? Znate li da se kiretaže materice kao i druge intervencije na tijelu porodilje rutinski izvode upravo tako? Bez ikakve anestezije? Kada se u vas bijelom svijetu primjenjuje lokalna anestezija kod šivanja međice nakon poroda, mi niti je primjenjujemo kod šivanja međice niti je primjenjujemo kada ginekolog svojom šakom ulazi u unutrašnji organ materice nakon poroda ukoliko je potrebna revizija iste, niti se primjenjuje kada se metalnim aparatima struže materica prilikom kiretaže a i u drugim procedurama slične vrste.

Smatrate li da je ovako nešto normalno? Smatrate li da ovako nešto pripada 15. stoljeću a ne 21. stoljeću. Tako je ovakav način izvođenja procedura prozvala hrvatska saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić pri čemu je naišla na nevjericu i neodobravanje ministra zdravlja a kasnije i predstojnika splitske bolnice za ženske bolesti.

Ove reakcije nevjerice od strane nadležnih, mahom muškaraca ginekologa, da su te procedure pod 1. zaista bolne i da bi zaista trebala anestezija i pod 2. da se takvo što ne dešava rutinski bez anestezije, je pobijena svjedočanstvima žena koje je organizirao civilni sektor kako u Hrvatskoj tako i mi”, navodi u svom saopštenju udruženje.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh