BiH

Kardinal Puljić tvrdi da nije usporedio Komšićev izbor s dolaskom Hitlera na vlast

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, nije nikada usporedio novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšić s bilo kojom povijesnom osobom, pa tako ni s nacističkim liderom Adolfom Hitlerom, a u svojim je nedavnim propovijedima samo upozorio na potrebu mijenjanja nepravednih zakona, saopšteno je u utorak.

Vinko Puljic - E-turneja.com

U reagiranju u povodu različitih medijskih interpretacija sadržaja propovjedi kardinala Puljića 13. oktobra u Mariji Bistrici i 14. oktobra u Žepču, glavni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, monsinjor Ivo Tomašević, pojasnio je kako je, nakon telefonskih konzultacija s vrhbosanskim nadbiskupom, koji je na putu, u prilici prenijeti njegove riječi da je u tim istupima on govorio samo o zakonima kojima se legalizira nepravda i potrebi mijenjanja takvih zakona, a pri tom nije usporedio nikoga s bilo kojom osobom iz povijesti, prenosi “Hina”.

Naveo je da je kardinal Puljić u svojoj propovijedi u Mariji Bistrici najprije spomenuo da su Isusa raspeli po zakonu prema odlomku iz Evanđelja po Ivanu, u kojem glavari svećenički i sluge odgovaraju rimskom upravitelju Pilatu, na njegovu primjedbu da na Isusu ne nalazi nikakve krivice: ‘Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti, jer se pravio Sinom Božjim.’

“Osuđeni su mnogi nedužni ljudi”

Dodao je kako je kardinal Puljić podsjetio i na brojne nepravedne presude nakon svršetka Drugog svjetskog rata, donesene na temelju zakona kada su osuđeni i mnogi nedužni ljudi, a velikom broju osobama i institucijama oduzeta je imovina, koja do danas nije vraćena.

Između ostalog, spomenuo je i Hitlerov dolazak na vlast uz pomoć zakona te zapitao donose li se zakoni zato “da čovjeka brane, njegovo dostojanstvo i njegova prava?”

“Kardinal Puljić nije usporedio nikoga s bilo kojom osobom iz povijesti koje je spomenuo, bilo da je riječ o Isusu Kristu, koji je nevin osuđen na temelju tadašnjeg zakona, ili o onima koji su donosili zakone nakon 1945. godine, ili o Hitleru, koji je donio takve zakone koji su mu omogućili apsolutnu vlast. Kardinal Puljić stavio je ponovno u središte potrebu donošenja zakona koji će biti takvi, kako je i sam rekao u propovijedi, ‘da čovjeka brane, njegovo dostojanstvo i njegova prava'”, piše u reagiranju dostavljenom medijima u Bosni i Hercegovini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh