BiH

EVAKUACIJA NAJMLAĐIH ZBOG ZMIJA: Dječije odjeljenje Zavoda “Zotović” privremeno preselio u Slatinu

Na Dječijem odjeljenju Zavoda “Miroslav Zotović” navodno je pronađena zmija, zbog čega su pacijenti sa roditeljima privremeno bili premješteni u Slatinu.

Zavod "Miroslav Zotović" - PR/Haber.ba

Advertisements

Kako su nam potvrdili u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, u subotu u kasnim popodnevnim časovima na tom odjelenju uočen je, kako kažu, gmizavac veličine oko sedam centimetara. Životinja je, uvjeravaju, odmah uklonjena, nakon čega je pozvana firma „Eko Bel“ koja osim deratizacije i dezinsekcije obavlja i deviperizaciju, odnosno pronalazi zmije.

Iz predostrožnosti, djeca i roditelji sa odjeljenja su u subotu veče prevezeni u Banju Slatina kod Laktaša.

– S obzirom da je sigurnost pacijenata uvijek na prvom mjestu, menadžment Zavoda je donio odluku da pacijente odjeljenja isto veče izmjesti u raspoložive kapacitete Zavoda na lokaciji Banje Slatina. Transport osoblja i dijela inventara je izvršen uz pomoć osoblja Tehničke službe i voznog parka Zavoda, a sve vrijeme sa pacijentima i roditeljima su bili načelnik i glavna sestra Odjeljenja, kao i medicinske sestre u smjeni. Roditelji i djeca su u potpunosti bili saglasni sa planom menadžmenta i sarađivali na najbolji mogući način, a nedjelju u Banji Slatina su iskoristili za šetnju po lijepom vremenu- navode iz ove zdravstvene ustanove.

Ističu da tokom detaljnih inspekcija prostora Odjeljenja i okoline koju je preko vikenda provela firma EkoBel, nisu uočeni ni gmizavci ni glodari.

– S obzirom da su provedeni preventivni postupci, odnosno aplikacija repelenata oko objekata i u samom objektu, menadžment Zavoda je donio odluku da se u ponedjeljak na Dječijem odjelenju nastavi sa redovnim kliničkim i drugim aktivnostima- saopštili su iz Zavoda.

U preduzeću “Eko Bel” su kratko potvrdili da su, na poziv, intervenisali u Zavodu „Zotović“, ali da nisu ništa uočili.

– Obišli smo kompletan prostor, uradili preventivno sve što je trebalo i dali preporuke i uputstva za dalji rad- rekao je direktor Vladimir Šušnjar.

Biolozi iz Društva za istraživanje i zaštitu biodievrziteta Banjaluka podsjećaju da u avgustu i sptembru mnoge vrste zmija dobijaju mlade, tako da je moguće da se i na lokaciji Zavoda, koji se nalazi blizu Trapsike šume pojave mlade zmije. S obzirom na teren, ocjenjuju da se mogla pojaviti smuklja ili bjeoluška, naše česte i bezopasne zmije.

– U jesen mora pasti temperatura kako bi zmije ušle u hibernaciju, ali to se neće još desiti dok je ovako toplo- kažu stručnjaci, piše “Bigportal“.

Psi lutalice problem

Građani sa kojima smo juče razgovarali u blizini Zavoda kažu da su već godinama problem u okolini ove zdravstvene ustanove psi lutalice, te smatraju “strašnim” ako su se sada pojavile još i zmije. U krugu Zavoda u Trapistima odavno su postavljena obavještenja za zaposlene i pacijente da ne hrane pse lutalice, kako se više ne bi okupljali na toj lokaciji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh