BiH

Frka s putarinama: Ista kilometraža, isto vozilo, a cijena različita

Ako automobilom putujete autoputem od Banjaluke do Doboja platićete 6,5 KM putarinu, a ako putujete iz Doboja za Banjaluku platićete samo 2,5 marke. S druge strane, ako idete iz Doboja za Gradišku nećete platiti ništa, a u suprotnom smjeru koštaće vas 4 KM.

Autoput - Bh-index.com

Advertisements

Razlog za ovu čudnu i zbunjujuću matematiku, naročito strancima, jeste u činjenici da na autoputevima ‘Banjaluka – Gradiška’ i ‘9. januar’, ruta Banjaluka – Doboj, nije uveden zatvoreni sistem naplate, piše “SrpskaInfo“.

Tako putarina za vožnju autoputem Banjaluka – Gradiška, bez obzira koliko kilometara ga koristite, iznosi 2,5 KM. Korišćenje autoputa, odnosno dionice Banjaluka – Prnjavor bilo je besplatno samo na dan otvaranja, 2. oktobra. Već sljedeći dan vozači su morali na izlazu u Prnjavoru da plate 4 marke.

– Na novootvorenoj dionici autoputa ‘9. januar’ Banjaluka – Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, nije uveden novi sistem naplate putarine, odnosno u narednom kratkom vremenskom periodu putarina se neće naplaćivati na novoizrađenim naplatnim stanicama ‘Laktaši’ i ‘Drugovići’ – kažu u ‘Autoputevima RS’.

Naplata putarine će se, međutim, obavljati na postojećim naplatnim stanicama ‘Jakupovci’ (Banjaluka – Gradiška – 2,5 KM), ‘Prnjavor’ (4 KM) i ‘Кladari’ (izlaz u Doboju – 4 KM), po važećem cjenovniku, naveli su u ovom javnom preduzeću.

Navedeni iznos putarine se odnosi na automobile.

Puštanjem u rad naplatnih stanica ‘Laktaši’ i ‘Drugovići’ te privremenog naplatnog mjesta na petlji ‘Mahovljani’, kako kažu, biće uvedena naplata putarine na cijeloj trasi autoputa ‘9. januar’. Izgradnjom naplatnih stanica u mjestu Aleksandrovac, Nova Topola i Čatrnja, na autoputu Gradiška – Banjaluka, biće stvoreni uslovi za kompletno zatvaranje sistema naplate putarine, poslije čega će se putarina naplaćivati po pređenom kilometru autoputa.

– Molimo korisnike autoputa za strpljenje i razumijevanje – navode u ‘Autoputevima RS’.

Ukupna dužina oba autoputa u Republici Srpskoj je 107 kilometara, od čega je 72 kilometra dug autoput Banjaluka – Doboj, a 35 kilometara Banjaluka – Gradiška.

‘Hrvatske ceste’ konačno su objavile tender za izvođača radova na gradnji mosta preko Save, nakon čega će autoput Banjaluka – Gradiška dobiti puni smisao. Procjenjena vrijednost radova je oko 22,9 miliona eura bez PDV-a, a gradnju mosta dugog 462 metra u podjednakom će iznosu finansirati Hrvatska i BiH, pri čemu će BiH koštati oko 11,6 miliona eura.

Očekuje se da će gradnja početi na proljeće i da će biti gotova za 30 mjeseci.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh