BiH

Hrvati Mostara protiv Komšića

Nekoliko hiljada Hrvata nezadovoljnih izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH okupilo se danas u Mostaru kod Sveučilišta, a zatim se uputila protestvujući do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva, gdje su zapaljene svijeće.

Advertisements

Brojni prosvjednici izrazili su nezadovoljstvo zbog Komšićevog izbora, poručujući da je riječ o nelegitimnom izboru.

– Naši motivi su vrlo jasni i jednostavni. Ne protivimo se gospodinu Komšiću kao gospodinu Komšiću, nego kao hrvatskom članu Predsjedništva BiH, te pogotovo načinu na koji je postao hrvatski član Predsjedništva BiH, a taj način je da ga nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. Mi s jedne strane razumijemo da gospodin Komšić ima potpuno pravo kada kaže da je to u skladu sa Ustavom BiH. Međutim, to nije u skladu sa duhom Ustava. Naime, duh Ustava bi trebao ići u tom smjeru da svaki od tri konstitutivna naroda ima svog legalnog i legitimno izabranog političkog predstavnika koji će zastupati vitalne nacionalne interese ta tri naroda. Gospodin Komšić će kao političar zastupati interese onih koji su ga izabrali, kao i svaki političar i dužnosnik s nadom da će ga neko u budućnosti ponovo izabrati.

Budući da ga nisu izabrali Hrvati i budući da gospodin Komšić nije imao gotovo nikakvu zastupljenost u općinama i područjima gdje su Hrvati u većini, te da su ga većinom izabrali građani s područja USK-a i ZDK-a, te Tuzlanskog i Sarajevskog kantona teško je vjerovati da će gospodin Komšić štititi interese Hrvata, rekao je Danijel Jurić, student Pravnog fakulteta.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh