ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Feraget: Dok Dalida Burzić sjedi u Tužilaštvu nije moguće utvrđivati istinu

Advokat Ifet Feraget kazao je u svom obraćanju okupljenim građanima na današnjim protestima za Dženana Memića da je „pozitivna obaveza države da riješi svako ubistvo“.

Ifet Feraget - Nap.ba

– Ubistvo Dženana Memića je bilo rješivo u prvih 24 sata. Potrošili smo dvije i po godine da dokažemo ono što svaka budala vidi na samom početku. Ja kao legalista spreman sam na svaki pravni izazov, spreman sam i željan borbe i tuče u sudnici. Svih devet tužilaca izazivam na TV duel, i u sudnici i na ulici i na bilo kakav duel. Nečasno je pisati žalbu protiv prvostepene presude. Zakon je propisao da zbog stvarnih ili pravnih razloga tužilac može da odustane od optužnice. Ali samo častan tužilac – kazao je Feraget, piše “Patria“.

On je napomenuo da se ne bori za istinu, već protiv korupcije sistema.

– Podmetani su dokazi, lažno su vještačili, lažno su svjedočili i uništavaju život ove porodice. Istina jeste najbolji način da se borimo protiv zločina. Dokazi jesu važni, ali je još važnija istina da spriječi buduće zločine. Možda da se riješio slučaj Dženana Memića ne bi bilo slučaja Davida Dragičevića. Ako riješimo oba ubistva možda nam više neće ubijati djecu. Istraga je zakonom propisana kao postupak koji mora biti odgovarajući i koji mora da izvede kad god je to moguće ubice i počinioce zločina pred sud.

Advokat Feraget tvrdi da je prvostepena presuda više nego osnov sumnje i da se donese naredba o provođenju istrage protiv svih vještaka i svjedoka koji su lažno svjedočili na čelu sa Alisom Mutap.

– Alisu Mutap su demantovali dokazi u sudnici. Sud je trebao uvažiti moju primjedbu kad sam zahtijevao od Sudskog vijeća da bude udaljena iz sudnice. Ona nije udaljena iz sudnice i na taj način je uništena kao svjedok koji je mogao biti ponovno ispitan. To je propust suda.

Feraget je poručio da „nema oraha u džepu“, te da svojim klijentima pruža bezuvjetnu podršku.

– Dalida je davno morala biti privremeno diskreciono suspendirana. Dok ona sjedi u Tužilaštvu, strah tužilaca koji su joj podređeni i dalje postoji. Dok postoji strah nije moguće utvrđivati istinu, a krug ljudi koji su upleteni u sve ovo je jako veliki.

On je kazao da način na koji se postupa prema porodicama žrtava zaslužuje svaku kritiku.

– Pozivam ponovo Tužilaštvo da odustane od optužnice, da ne izjavljuje žalbu. Rok će proteći za koji dan – kazao je Feraget pozivajući sve građane da pruže podršku porodici Memić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh