ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

“Imam 101 godinu, živim u D. Ljubiji kod Prijedora, još uvijek sam cijepam drva i brinem o imanju”

U 101. godini, a rođen je daleke 1918., Mustafa Džafić iz Donje Ljubije kod Prijedora vredniji je od mnogih koji imaju dvostruko manje godina. Vrijedno pazi na svoja dva bika, cijepa drva kao kakav momak, a prostora ostane i za baštu koju starina vrijedno sije i obrađuje.

Starac Mustafa Džafić iz Donje Ljubije - Avaz.ba

Tvrdi da ga glava dobro služi, što je najvažnije, noge malo posustaju, ali tu su dva štapa koja ostavi kada ulazi u štalu ili se dohvati cijepanja drva, piše “Avaz“.

Starac Mustafa Džafić iz Donje Ljubije – Avaz.ba

PREVOZIO KAMEN

Živim sam i niko mi ne pomaže, osim kada dođu sin ili unuci. Sin i snaha bili su ljetos, neka dva mjeseca. Sin je u penziji, ima 68 godina. Ima penziju koju je zaradio u Švedskoj, ali i ovu našu, koja iznosi 25 maraka – navodi Džafić, koji svakog dana vrijeme od ustajanja pravilno rasporedi.

Starac Mustafa Džafić iz Donje Ljubije – Avaz.ba

Oko sat i po odvoji na brigu o bikovima, sat ostane za cijepanje, a onda, uz pomoć štapova, ode do bašte da nešto ubere za ručak.

Sam sebi nacijepa drva

– Bez rada nema života. Počeo sam raditi kad sam imao samo 14 godina. S prvim komšijom sam na konjskim kolima prevozio kamen. Imam 65 dunuma zemlje, ali je dajem pod najam. Ništa nema bez rada, kao što ništa nema ni bez moje Donje Ljubije. Zvala su me djeca da idem kod njih, ali ovdje mi je najljepše, ovo je moje rodno mjesto – navodi starina, koji je penziju zaradio kao rudar.

PENZIJA IZ RUDNIKA

U rudniku je proveo 24 godine, a deset godina je dokupio, pa je na kraju dobio penziju.

Na pitanje je li najstariji mještanin Donje Ljubije, odmah je odgovorio potvrdno. Stariji rodni list od Mustafinog vjerovatno nema niko ni u Bosanskoj krajini.

11 UNUČADI i 21 PRAUNUČE

Mustafa ima sina i tri kćerke. S porodicama žive u Švedskoj, Njemačkoj, Norveškoj. U životu dužem od jednog stoljeća dobio je i jedanaestero unučadi i čak 21 praunuče.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh