ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

UPRAVA ZA INDIREKTNE POREZE DEMANTOVALA JUSKA: “Sredstva od akciza dijele se od 10. jula”!

Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, rekao je za televiziju N1 da je “razočaravajuće i poražavajuće” što nije dogovoren način raspodjele novca od akciza kako bi se nastavila izgradnja autoceste tj. Koridora 5c.

Uprava za neizrvno oporezivanje objavila je danas saopćenje u kojem tvrdi suprotno – da se sredstva od akciza dijele od 10. jula i da je do sada podijeljeno više od 170 miliona KM.

U saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje navodi se podatak da je na odnovu posebne trošarine (akciza) od početka godine do avgusta prikupljena 233 milina KM, tako da je Federaciji BiH raspoređen ukupan iznos od 101 milin km (59%), a Republici Srpskoj 67 miliona KM (39%).

Riječ je o trošarini koja iznosi 0,25 KM po svakoj litri goriva koja se natoči u Bosni i Hercegovini, a odluka o njezinoj primjeni donesena je početkom ove godine. Nakon višemjesečnih peripetija o načinu raspodjele novca prikupljenog po ovoj osnovi, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje je 10. jula 2018. godine donio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta.

Ovom odlukom je utvrđeno da od ukupnih prihoda od cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta 10 posto ostaje na podračunu kod Centralne banke i služit će za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele, a preostalih 90 posto prihoda od cestarine dijeli se između entiteta i Distrikta Brčko BiH, tako da 59% pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 39% pripada Republici Srpskoj i 2% pripada Distriktu Brčko BiH, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje,piše Slobodnabosna

Ističu kako je Uprava, shodno navedenoj odluci, sredstva od cestarina od 0,25 KM za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta, prikupljenih u razdoblju od februara do srpnja 2018. godine, raspodijelila u iznosu od 172,435.961,61 KM (90% prihoda od cestarine) korisnicima.

Tako je Federaciji BiH raspoređen ukupan iznos od 101,737.217,36 KM (59%), Republici Srpskoj raspoređen je iznos od 67,250.025,03 KM (39%), dok je Distrikt Brčko BiH dobio iznos od 3,448.719,22 KM (2%).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh