BiH

Franjo Topić: Hrvati u BiH nikad nisu imali više nacionalnih prava kao danas

Profesor Topić je govorio o predizbornoj kampanji, odlasku mladih iz zemlje i položaju Hrvata u BiH.

No image - Haber.ba

Predsjednk HKD Napredak Franjo Topić kazao je gostujući na N1 televiziji da Hrvati u BiH nikad nisu imali veća prava nego što ih imaju danas.

Profesor Topić je govorio o predizbornoj kampanji, odlasku mladih iz zemlje i položaju Hrvata u BiH.

Upitan o verbalnim ratovima koji se vode tokom predizborne kampanje, Topić je kazao da bi radije izbjegao političke teme, ali je potvrdio da se vodi prljava kampanja.

Pojasnio je da je vlast opsesija, koja spada u tri najvažnije strasti u životu, uz šta se veže novac, moć, mediji, ugled.

– Svuda je to tako. U nas je to malo osjetljivije što je međunacionalno, stranke su nacionalne pa ispada da se svađaju narodi – kazao je Topić.

Profesor Topić smatra da to sve djeluje depresivno na mlade, koji odlaze iz zemlje jer nemaju posla.

– Ovdje je fenomen što se sele i oni koji imaju radno mjesto i pristojne plaće. Jedan od razloga je i ova atmosfera napetosti i pesimizma – istakao je Topić.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, Topić kaže da će reći jednu stvar koja će šokirati mnoge.

– Nikad se nije bolje živjelo u Bosni i Hercegovini. Nikad Hrvati nisu imali više nacionalnih i vjerskih prava. Zabuna je često u javnosti što se gleda kroz vlast, kroz politiku. Bošnjaci, Srbi i Hrvati se sele u Austriju, gdje nemaju nikakva nacionalna prava, imaju građanska prava – kazao je Topić, piše “Patria“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh