BiH

Crnadak u New Yorku: “BiH posvećena poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Igor Crnadak - RFE/RL

Prvog dana boravka u New Yorku, Crnadak se na marginama zasjedanja GS UN sastao s generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Thomasom Gremingerom.

Šef bh. diplomatije je istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine punom poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a i dodao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unaprijedi saradnju i aktivnosti unutar OSCE-a.

Razgovarano je o radu i aktivnostima nedavno uspostavljenog OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koji je otvorio Izbornu promatračku misiju za opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 7. oktobar ove godine s ciljem da se utvrdi da li su izbori provedeni u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom.

Crnadak se sastao i s izvršnom direktoricom Komiteta za borbu protiv terorizma (CTED) Michele Coninsx. Razmijenjeni su stavovi i mišljenja o trenutnim terorističkim prijetnjama i izazovima, preventivnim mjerama, te radu Komiteta i UN-a u cjelini u adresiranju ovih pitanja.

Crnadak je sagovornicu informirao o situaciji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju suzbijanje terorizma naglasivši da je usvojena i već se provodi Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina, te i da su sve nadležne institucije i agencije u BiH temeljem ove Strategije izradile vlastite akcione planove i aktivno rade na implementaciji.

Crnadak je prvi dan učešća u zasjedanju GS UN u New Yorku okončao učešćem u programu posvećenom kampanji za borbu protiv svih oblika antisemitizma, koji je iniciran od stalnih misija Izraela, Kanade, SAD i EU, saopšteno je iz Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH, javlja “Fena”.

Igor Crnadak – MVP BIH


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh