BiH

Građani prijavljuju divlje deponije, u Mostaru ih prijavljeno 80

Od nedavno je u Federaciji BiH dostupna anonimna telefonska linija za prijavu divljih deponija.

Smeće - Haber.ba

Kad je riječ o Gradu Mostaru, do jučer je saznajemo zaprimljeno 80 prijava. Osim grada na Neretvi, kada govorimo o Hercegovini, najveći broj deponija prijavljen je u Općini Stolac. Nadležni uskoro planiraju objaviti i registar i karte na kojim će se moći vidjeti prijavljene deponije. U planu je i objava registra nelegalnih deponija otpada u urbanim i ruralnim sredinama u Federaciji, što će biti predstavljeno kao karta.

Krajem ove ili početkom naredne godine u planu je i objava simulacije interaktivne web aplikacije deponija. Također, planirano je da se osim prijave na besplatni broj telefona, omoguće prijave i putem društvenih mreža kojim će se moći poslati i fotografije, kao i precizne koordinate deponija. Prema ranijim tvrdnjama medija, samo dvije deponije u BiH zadovoljavaju propise o uklanjanju, a predviđa se da postoji oko 10.000 deponija.

Jedna od njih, ona na Uborku kod Mostara, spada u red onih koje ne ispunjavaju propise. Otpad se odlaže svakodnevno s brojnih destinacija, dok se kasnije postupanje ne provodi prema procedurama, koje između ostalog, nalaže i Zakon, a zbog čega su nedavno mještani okolnih naselja izašli na ulicu.
Oni su protestvovali zbog nesnošljivog smrada već godinama. Neki od njih tokom protesta također su podsjetili na divlje deponije u blizini Uborka, koji su dan uoči okupljanja sklonjene.

Takozvani Zeleni alarm realizira se u sklopu projekta ‘Mapiranje divljih deponija’ koga provodi Centar civilnih inicijativa (CCI) i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Na telefonskoj liniji 080 05 05 06, od ukupno oko 80 poziva za područje Mostara, 10 ih je obrađeno od strane CCI-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh