BiH

Evropska komisija – Umjesto za BiH, milioni eura otišli na Kosovo!

Komitet EU za pretpristupne fondove odlučio je da BiH uskrati 45 miliona eura pomoći iz IPA zbog neprovođenja odluke "Sejdić-Finci", a eventualni izostanak mehanizma koordinacije i usvajanja sektorskih politika, što je uslov za IPA 2, može BiH u narednih sedam godina koštati od 80 do 90 miliona eura godišnje.

No image - Haber.ba


Euro novčanice (Foto: Arhiva)

Zamjenik generalnog direktora Evropske komisije za proširenje Jost Korte je izrazio žaljenje što politički lideri u BiH, iako su imali maksimalnu podršku Brisela, nisu postigli dogovor u vezi sa pitanjem Sejdić i Finci, pa je EU odlučila da “sreže sredstva za IPA 1”.

“Zbog toga 45 miliona neće otići u BiH, nego će 23,5 miliona biti preusmjereno na Kosovo, a ostatak će biti upućen Regionalnom projektu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica”, precizirao je Korte.

Komitet EU za pretpristupne fondove odlučio je juče da BiH uskrati 45 miliona evra pomoći fondova kojima se pomaže približavanje zemalja članstvu u EU.

Odlučeno je da BiH, ipak, dobije dva miliona evra za projekte razvoja srednjih i malih preduzeća.

Zahtjev za kažnjavanje BiH, kroz sredstva ovih fondova, Komitetu je uputio Komesar za proširenje EU Štefan File.

Uskraćivanje sredstava iz fondova IPA bilo je najavljeno u oktobru, nakon neuspješnog sastanka Filea sa sedmoricom BiH lidera o provođenju odluke Sejdić i Finci.

(rtrs)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh