ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Žalbe pripadnika Armije RBiH iz Mostara na presude za logor Potoci

Pred Apelacijskim vijećem Suda BiH jučer su iznesene žalbe na presudu kojom su trojica bivših pripadnika Armije RBiH osuđena na ukupno 17 godina zatvora za zločin počinjen 1993. protiv civila hrvatske nacionalnosti u Mostaru, a dvojica oslobođena krivice.

No image - Haber.ba

Prvostepenom presudom Enes Ćurić osuđen je na pet, Ibrahim Demirović zvani Hećim na deset, a Habib Čopelj na dvije godine zatvora, dok su istom presudom doktor Samir Kreso i Mehmed Kaminić oslobođeni krivice. Ćurić i Demirović osuđeni su zbog učešća u protuzakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad hrvatskih civila u Bijelom Polju kod Mostara, dok je Čopelj osuđen za nečovječno postupanje prema zarobljenicima.

Demirović je osuđen za silovanje zaštićene svjedokinje “B”. Tužilaštvo BiH iznijelo je žalbe na presudu zatraživši da Kreso i Kaminić budu proglašeni krivim ili da im se ponovi suđenje, kao i da se ostalim optuženima izreknu kazne duže od onih koje su izrečene u provostepenom postupku. Odbrane su zatražile da se žalba Tužilaštva odbije, te da se osuđujući dio presude ukine. Državno tužilaštvo u sudnici nije obrazlagalo navode žalbe, dok je Ćurićeva advokatica Sabina Mehić istakla da je njen klijent pružao zaštitu oštećenima, te da prvostepenom presudom nije utvrđeno u kojem vremenskom razdoblju je bio upravnik logora u školi u Potocima kod Mostara.

– Da sam išta što su mi naveli u optužnici uradio, ja ne bih imao porodice, jer je moja porodica bila na drugoj strani. Ja sam bio ucijenjen, kazao je Ćurić.

Demirovićev advokat Nijaz Đuliman rekao je da je svjedokinja “B” mijenjala iskaz, te da niko osim jedne svjedokinje koja je bila skoro nepokretna, nije vidio da optuženi izvodi svjedokinju “B”. Lejla Čović i Senad Dupovac koji brane Kresu i Kaminića naveli su da je prvostepena presuda pravilna.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh