ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Šta će biti sa migrantima: Pod najlonima čekaju zimu

Zima se približava, a od domaće vlasti još se čeka odluka o lokaciji budućeg migracionog centra

Migranti u BiH - Facebook

Bosna i Hercegovina i dalje se suočava s velikom migrantskom krizom. Broj migranata svakodnevno raste, a osim brojnih problema s kojima se svakodnevno susreću, nadolazeći hladniji dani i zima sigurno će biti njihov najveći izazov i opasnost. Samo se rijetki pitaju kako će i gdje u narednim mjesecima hiljade ovih ljudi boraviti dok čekaju na prelazak bh. granice.

Šatori i kese

Migranti koji se mogu vidjeti u blizini sarajevske Željezničke i autobuske stanice, hladnije noći dočekuju u parku ispod drveća pokriveni dekama i najlonskim kesama. Osim nekoliko humanitarnih organizacija koje im dijele hranu, o njima se više niko ne brine. Snijeg će, prema svemu sudeći, dočekati pod šatorima ili, u najboljem slučaju, u improviziranim objektima.

Slična je situacija i u drugim krajevima naše zemlje. Zima se približava, a od domaće vlasti još se čeka odluka o lokaciji budućeg migracionog centra. Ovih dana je počela rekonstrukcija objekta Đačkog doma u Bihaću.

Vladimir Mitkovski, humanitarni koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Bihać i Veliku Kladušu, kaže da će se radovi privesti kraju prije zime.

– Osim pripreme Doma, povećat će se i broj sanitarnih kontejnera. Završit će se još neki radovi kako bi uvjeti bili bar malo normalniji. U privremenom kampu “Trnovi”, koji je na livadi, smješteni su improvizirani najlonski šatori. U njemu je još mnogo porodica s djecom – rekao je Mitkovski.

Tople deke

U Crvenom križu Unsko-sanskog kantona kažu da se pripremaju za dolazak hladnijih dana i zime.

– Migrantima u Velikoj Kladuši podijelit ćemo armiranu foliju da barem malo poprave šatore. Dat ćemo im i tople deke i još neke potrepštine. Oni su zdravstveno vrlo loše i skoro da niko ne razmišlja šta će s njima biti kad dođu hladniji dani i zima – rekao je Husein Kličić, direktor Crvenog križa.

Novac za liječenje

Zastupnici su na prošloj sjednici Skupštine USK odobrili dodatna finansijska sredstva Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja u Bihaću zbog uvećanih troškova u liječenju migranata. Kako se moglo čuti na sjednici, domovi zdravlja u lokalnim zajednicama pogođenim migrantskom krizom, nemaju adekvatna sanitetska vozila. Donesena je odluka da se, za početak, nabave bar dva takva vozila, piše “Avaz.ba“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh