ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Turistička atrakcija na sjeverozapadu Bosne: Kej u Novom Gradu su poredili s pariskim i bečkim

Kej u Novom Gradu, s alejom lipe i kestena, uz obalu Une do ušća Sane zbog kojeg su mnogi ovaj grad poredili s Parizom, više od vijeka predstavlja jednu od omiljenih destinacija domaćeg stanovništva i turista.

No image - Haber.ba

Dio tri kilometra dugog keja koji je izgrađen u prvoj fazi radova od 1903. do 1906. godine u to vrijeme je proslavio Novi Grad, odnosno Bosanski Novi.

– Turisti dolaze kako iz susjedstva tako i Evrope –

U tom periodu počekom 20. vijeka, kad su ideje o građenju keja počele i kada je dobijen povoljan kredit od austrougarske vlasti u Beču pa su se nakon izgradnje prvog dijela počeli diviti i hvaliti novogradski kej koji je dao gradu štih urbanog. Počeli su ga porediti s kejovima na Seni u Parizu, u Beču i ostalim evropskim metropolama“, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nebojša Todić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Novi Grad.

On je objasnio da je gradnja nakon prve faze nastavljena u periodu od 1934. do 1936. godine, treći dio je građen od 1954., do 1956. godine dok je četvrti dio građen 80-ih godina prošlog vijeka čime je završena gradnja.

Pored keja, obaloutvrde, s ciljem zaštite od poplava, zasađena su stabla lipe i kestena, a doživljaj keja, rijeke i drveća daje poseban smisao ovom gradu“, rekao je Todić.

U današnje vrijeme kej je najpopularniji tokom ljeta kada kupači uživaju na plažama na Uni, dok ribolovci i šetači u Uni i Sani i aleji duž keja uživaju tokom cijele godine.

Prema riječima Todića, posljednjih godina sve više turista dolazi iz Holandije i Njemačke, dok goste iz okolnih zemalja kao što su Slovenija, Hrvatska i Srbija stanovnici Novog Grada smatraju “starosjediocima“.

Milan Babić, potpredsjednik Sportsko-ribolovnog udruženja Novi Grad, objasnio je da je Novi Grad specifičan jer se nalazi na dvije rijeke, Sani i Uni, karakterističnim po netaknutoj prirodi i činjenici da u obje rijeke obitavaju sve vrste salmonidnih i ciprinidnih vrsta riba.

Kako Babić navodi, plotica, škobalj, mrena, štuka, bolin, amur, šaran, te izuzetno cijenjena mladica, za ribolovce predstavljaju veliki izbor. A, osim domaćih ribolovaca, Una i Sana zanimljive su i strancima koji dolaze iz čitave Evrope.

– Ribolov perspektiva za budućnost –

Najzastupljeniji je ribilov stranaca na Uni u zimskom periodu pošto Una ima kraljicu, unsku vrstu mladica, koja je jako popularna u svijetu kod ribolovaca, a ima je u samo nekoliko zemalja na čitavom svijetu“, rekao je Babić objasnivši da se mladica smatra najvećim riječnim predatorom.

Ribolov na ovu vrstu odvija se po pravilima, a zabranjen je u vrijeme mrijesta. Upravo u lovu na mladicu Novi Grad vidi perspektivu za budućnost, pa Sportsko-ribolovno udruženje Novi Grad koje upravlja sa 186 kilometara vodotoka planira organizovati međunarodna takmičenja po uzoru na Sloveniju.

Ribolovci kažu da je mladica riba od 1.000 zabačaja i onda je to velika atrakcija, nije je lako uhvatiti i prevariti treba više dana lova i da se nadmudri da bi se uhvatila, ali kad se uhvati fenomenalan je osjećaj i doživljaj“, ispričao je Babić.

Nebojša Todić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Novi Grad, smatra da se za bolji ugođaj i domaćim i stranim turistima mnogo toga može uraditi i unaprijediti, ali da je za početak neophodno urediti plaže koje se nalaze između Une i čuvenog keja.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh