BiH

SIPA RASKRINKALA PRODAVCE ORUŽJA U BiH: Tenkove prodavali za samo 5.000 dolara, haubice UPOLA JETINIJE!

Kada je u pitanju višak naoružanja on se može pokloniti, uništiti ili prodati. Za svaku od ovih odluka mora se dobiti odobrenje Predsjedništva BiH. Međutim, osumnjičeni su ove ugovore sklapali bez dozvole – pojasnio je izvor uključen u istragu u ovom slučaju.

tenk ilustracija SB

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) u četvrtak su izuzeli originalnu dokumentaciju iz 2003.i 2004. godine vezanu za prodaju naoružanja i municije između tadašnjeg federalnog ministarstva odbrane i jedne firme iz Hrvatske, a koji su malverzacijama oštetili budžet za 6,3 miliona maraka.

Kako nezvanično saznajemo, SIPA je došla do informacija da su donošene odluke o prodaju oružja firmi u Hrvatskoj, ali bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

– Kada je u pitanju višak naoružanja on se može pokloniti, uništiti ili prodati. Za svaku od ovih odluka mora se dobiti odobrenje Predsjedništva BiH. Međutim, osumnjičeni su ove ugovore sklapali bez dozvole – pojasnio je izvor uključen u istragu u ovom slučaju.

On je dodao da je ovom akcijom obuhvaćen i slučaj „Skaut“ gdje je istoimena firma iz Hrvatske tužila

„Tehničko-remontni zavod“ Hadžići. Tužba je podnesena jer nije isporučena određena količina oružja koja je dogovorena ugovorom. Na taj način firma iz Hrvatske je oštećena za 1,2 miliona dolara.

Ministarstva odbrane Republike Srpske i FBiH, naime, prodala su zagrebačkoj firmi “Skaut” i sarajevskom “Unis promeksu” naoružanje i municiju po veoma niskim cijenama, pa je tenk T-34 koštao 5.000, haubice između 2.000 i 3.500, oklopni transporter 2.000, a praga 600 dolara.

Ovaj ugovor bio je vrijedan oko sedam miliona dolara. Ugovori između „Skauta“ i ministrastva odbrana potpisani su 2003. i 2004. godine.

U SIPA su rekli da su po naredbi Suda BiH oduzeli orginalne dokumetne koji se odnose na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Hrvatske.

– Oduzeta dokumentacija se odnosi na ugovore koje su Federalno ministarstvo odbrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme sklopili sa firmom iz Hrvatske, tokom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na ugovore sklapalo Ministarstvo odbrane BiH – pojasnili su u SIPA.

Rekli su da su ove aktivnosti rezultat istrage koju su proveli po naredbi Tužilaštva BiH.

– Postoji sumnja da su u periodu od 22.marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tokom 2003. i 2004. godine. Na taj način, osumnjičeni je izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu – istakli su u Agenciji za istragu i zaštitu BiH, piše Slobodna Bosna

Osumnjičeni je istovremeno uvećavao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu.

– Sve je to uradio kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća iz Hrvatske i na taj na čin oštetio je budžet BiH za 6.297.580 maraka – rekli su u SIPA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh