ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Crna EU lista za političare u BiH bila bi jasna poruka i njihovim partnerima iz susjedstva

Predsjednik Hrvatske stranke BiH i nositelj liste za Parlament Federacije BiH Božo Skopljaković pozvao je specijalnoga predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigermarka da službeno predloži čelnicima EU da naprave evropsku „crnu listu“ za neke političare iz BiH po uzoru na SAD.

Bozo Skopljakovic-Patria

„Smatram, a cijenim da dijelim mišljenje većega dijela javnosti u BiH, da bi ta lista kao prvo bila podugačka i sigurno bi imala briljantne efekte. Svima je ovdje, pa i u Briselu, jako dobro poznato da je BiH po korupciji na vrhu evropske liste zemalja i ta je bolest postala najveće zlo u državi“, rekao je Skopljaković u utorak u pisanoj izjavi za medije, piše “Patria“.

„Tu malignu klicu su posijali pojedini najviši stranački i državni dužnosnici, koji su se naglo obogatili, a svoju su imovinu dobrim dijelom pokupovali ili prenijeli u neke zemlje EU ili u države koje su na pragu članstva u evropskoj porodici“, rekao je Skopljaković.

„Osobama sa evropske crne liste bi na taj način bio skučen prostor za političko djelovanje, jer ne bi mogli putovati u službene i privatne posjete i više se ne bi ponašali osiono, a vjerovatno bi konačno došle i pod udar domaćega pravosuđa. Strah od mogućega gubitka imovine i pokradenoga novca bi nedvojbeno bio taj potrebni preventivni iskorak u sređivanju države i borbi protiv korupcije“, dodao je.

Na upit Patrije da o uvođenju crnu evropske liste i onim političarima ili političkim partijama iz susjedne Srbije i Hrvatske koje podržavaju retrogradne politike u BiH, Skopljaković smatra da bi uvođenje crne liste EU za BiH već bio dovoljan pokazatelj i opomena i onim politikama iz susjedstva koje ugrožavaju Bosnu i Hercegovinu.

„Mi smo razmišljali i o tom širem kontekstu, ali nam je u ovom trenutku prioritet da Evropska unija poduzme konkretne korake u Bosni i Hercegovini, što će se sigurno odraziti i na politike u susjedstvu koje su na vezi sa ovima u Bosni i Hercegovini“, smatra Skopljaković.

Sjedinjene Države nedavno su zabranile ulazak u tu zemlju potpredsjedniku SNSD-a Nikoli Špiriću zbog umiješanosti u korupciju, a prije toga i predsjedniku te stranke i predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh