ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

JAVNA TRIBINA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA: “PRESUĐENI GENOCID U SREBRENICI JE DOVOLJAN PRAVNI OSNOV ZA UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE”!

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca i nosilac liste za državni parlament ispred Stranke za BiH je istakao na da nakon što je 24. februara 2007 godine najveća sudska instanca na planeti Internacionalni sud pravde u Hagu svojom formulacijom da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici Republika Srpska postala pravno potpuno osporiva kategorija.

mladic-karadjic-Globalno.org

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca i nosilac liste za državni parlament ispred Stranke za BiH je istakao na da nakon što je 24. februara 2007 godine najveća sudska instanca na planeti Internacionalni sud pravde u Hagu svojom formulacijom da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici Republika Srpska postala pravno potpuno osporiva kategorija, piše “Fena”.

U Dejtonu se znalo za Srebrenicu ali nije bilo presude. Danas imamo presudu protiv Republike Srpske čije institucije vojska i policija su izvršile genocid ali ta presuda je za sada mrtvo slovo na papiru jer se ne preduzima ništa da se ona izvrši. A nama se u Bosni i Hercegovini nastoji nametnuti priča da je RS trajna kategorija jer je ustanovljena Dejtonskim ugovorom.

Jedan od velikih moralnih autoriteta Simon Vizental je rekao da je navikavanje žrtve na posljedice genocida također genocid. U tom smislu je i navikavanje Bošnjaka na RS kao na ustavnu kategoriju također genocid. Svaki međunarodni ugovor podliježe osporavanju i poništenju ako postoje pravni razlozi za to a oni su sadržani u Bečkoj konvencija o pravu međunarodnih ugovora.

U tom smislu najznačajnija je odredba koja se tiče ius cogens norme (IUS COGENS norma u prvom redu podrazumijeva zabranu genocida).

U članu 53 Bečke konvencije stoji sljedeće:

Ugovori koji su suprotni imperativnoj normi općega međunarodnog prava (“ius cogens”)

Ništav je svaki ugovor koji je u trenutku sklapanja suprotan imperativnoj normi općega međunarodnog prava. U svrhe ove Konvencije, imperativna norma općega međunarodnog prava je norma što ju je prihvatila i priznala čitava međunarodna zajednica država kao normu od koje nije dopušteno nikakvo odstupanje i koja se može izmijeniti samo novom normom općega međunarodnog prava iste prirode.

Iz ovoga vidimo, istakao je akademik Suad Kurtćehajić, da je samom presudom za genocid protiv RS ova tvorevina kao i Dejtonski sporazum u cijelosti potpuno doveden u pitanje te da je ovom presudom presuđeno Republici Srpskoj. Postavlja se pitanje kako onda i danas živimo prema Dejtonu i sa RS. Pa razlog je istakao je akademik Kurtćehajić jer ova presuda nikada od 2007 godine nije izvršena. Nikada se nikome država Bosna i Hercegovina nije obratila za izvršenje ove presude i ukidanje tvorevine RSKoja je odgovorna za genocid.

Imajući u vidu da su Ujedinjene nacije stvorile Internacionalni sud u Hagu 1945 godine one bi trebale biti adresa za ukidanje tvorevine kojoj je presuđen genocid.

Također treba znati da je BiH priznata u aprilu 1992 i primljena u UN 22. maja 1992 iste godine, te da bi poništenjen Dejtonskog ugovora nestali entiteti koji postoje isključivo zahvaljujući Dentonu. BiH bi ostala neupitna.

Naši državni organi zbog blokade koja postoji u sistemu odlučivanja nisu u mogućnosti da se po ovom pitanju obrate UN ali brojne nevladine organizacije uključujući žrtve genocida poput majki Srebrenice jesu i da zahtijevaju da se sve ono što je stvoreno na genocidu a to je i Republika Srpska ukine.Također se i političke stranke koje su na vlasti i imaju legitimitet građana mogu obratiti Ujedinjenim nacijama i njenim predstavnicima da se riješi ova šizofrena situacija oko RS i ukine njeno postojanje.

Akademik Suad Kurtćehajić je također istakao da dok proces ukidanja Republike Srpske bude trajao treba otići u Strazburg i u prvom redu ukinuti naziv Republika Srpska jer se on protivi Evropskoj konvenciji i njenim protokolima te ne može naziv biti po jednom entitetu u državi u kojoj su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati ravnopravni kako na cijelom njenom prostoru tako i u okviru entiteta.

Moderator tribine Džebrail Bajramović, magistar međunarodnog prava i kandidat (3) za Parlament Federacije BiH ispred Stranke za BiH je posebno istakao da se u prvom redu treba obratiti Ujedinjenim Nacijama da se uvede privremena mjera izuzeća Srebrenice iz pravne jurisdikcije Republike Srpske jer je pravno i moralno potpuno neodrživo i nenormalno da Bošnjaci iz Srebrenice nad kojima je počinjen presuđeni genocid kao najstrašniji zločin žive u okviru tvorevine odgovorne za genocid. Bilo bi to kao da ste nakon Drugog svjetskog rata dali Jevreje na upravu Hitlerovim nasljednicima. U tom smislu treba upoznati sve zemlje i svakog službenika Ujedinjenih nacija sa ovim činjenicama.

Ako ne zbog Bošnjaka kao žrtve genocida svijet će morati da reaguje radi sebe jer se ne smije dozvoliti loša poruka svijetu koju čine političari iz Republike Srpske poput Dodika da se može učiniti genocid a potom ići na njegovo negiranje i na kraju još izaći sa zahtjevom za osamostaljnjem tvorevine koja je odgovorna za genocid. To bi bio sumrak civilizacije i novi početak borbe za opstanak istakao je magistar prava Džebrail Bajramović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh