BiH

Zvizdić i Novalić u Maroku: Potrebno jačati ekonomsku saradnju sa BiH

MAROKO, (Patria) – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić stigao je u zvaničnu posjetu Kraljevini Maroko, gdje ga je uz najviše počasti dočekao predsjednik Vlade Saadeddine El Otmani.

Zvizdić-Novalić-posjeta Maroku-Patria

Tokom sastanka, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na političkoj i humanitarnoj pomoći koju je Kraljevina Maroko pružila u proteklom periodu narodu Bosne i Hercegovine. Upoznao je predsjednika Vlade sa trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i napretku na evropskom putu, piše “Patria“.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Vlade El Otmani su se saglasili da je saradnja BiH i Kraljevine Maroko na visokom nivou, ali da je ne prati ekonomska saradnja i da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje povezivanja poslovnih zajednica.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da sa bh. strane postoji interes za intenzivnijom saradnjom, posebno u u oblastima namjenske, metalne, drvne, prehrambene i tekstilne industrije, kao i turizma, kulture i obrazovanja.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je u posljednje tri godine sektor turizma ostvario veliki rast i pozvao je građane Maroka da posjete BiH. Rekao je da je neophodno nastaviti aktivnosti na viznoj liberalizaciji. Istaknuo je značaj ratificiranja Sporazuma o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji. Razgovarali su i o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja i složili su se da bi otvaranje direktne avio linije između BiH i Maroka značajno unaprijedilo mogućnost za razmjenu i turista i roba.

Rekao da BiH ima veliki izvozni potencijal i naglasio da su u sastavu delegacije i bosanskohercegovački privrednici koji će prezentirati svoje potencijale na poslovnom forumu koji će biti održan sutra u Casablanki.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao predsjednika Vlade o euroatlantskim aspiracijama i rekao da ti procesi Bosnu i Hercegovinu vode ka ekonomskom napretku i članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednik El Otmani se zahvalio na posjeti i rekao da Maroko želi saradnju sa BiH u svim oblastima i naglasio posebnu pažnju prema podršci i razmjeni investicija između dvije zemlje. Posebno je istaknuo saradnju u oblasti poljoprivrede, kao i obrazovanja, sporta i kulture.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH otvorena za saradnju u svim oblastima i istaknuo značaj otvaranja ambasade Kraljevine Maroko u BiH. Predsjedavajući Zvizdić je pozvao predsjednika Vlade Kraljevine Maroko da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Sastanku je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Prije sastanka sa predsjednikom Vlade, predsjedavajući Zvizdić je posjetio Mauzolej NJ.V. Muhameda V imezar Nj.V. Hasana II i upisao se u Zlatnu knjigu.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Rabatu s predsjednikom Zastupničkog doma parlamenta Habibom El-Malkijem i predsjednikom Doma vijećnika Abdelhakimom Benchemasom o bilateralnim odnosima BiH i Kraljevine Maroko.

Tokom susreta istaknuto je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, što rezultira i potpisanim bilateralnim sporazumima, ali da ima dosta prostora za unapređenje ekonomske saradnje. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina želi da jača i unapređuje saradnju s Kraljevinom Maroko u svim oblastima.

Naglasio je da je neophodno jačati ekonomske veze i dodao da će na sutrašnjem poslovnom forumu bosanskohercegovački privrednici prezentirati konkretne projekte potencijalnim investitorima. El Malki i Benchemas su rekli da parlamentarne delegacije BiH i Kraljevine Maroko imaju dobru saradnju, a da su ekonomske veze iz godine u godinu bolje.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Zastupničkog doma Parlamenta Habiba El-Malkija i predsjednika Doma vijećnika Abdelhakima Benchemasa sa pozitivnim iskoracima BiH na putu ka EU i izrazio očekivanja da će se ubrzo uslijediti aktivacija MAP-a i članstvo u NATO savez.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom periodu unapređivati saradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju investicija. Za sutra je planiran nastavak zvanične posjete i obraćanje predsjedavajućeg Zvizdića i predsjednika Vlade Kraljevine Maroko na poslovnom forumu koji će biti održan u Casablanki.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh