BiH

Ovo učenici RS-a uče u školama: Za sliku o Srbima kao jedinim krivcima za minuli rat u BiH odgovorni su SDA i HDZ, ali i strani mediji i Hollywood

Učenici će učiti da je od ukupne međunarodne pomoći za obnovu BiH, Republika Srpska dobila manje od petine, naravno uz prešućivanje početnog, prvih poratnih godina, ignorisanja njenih zvaničnika svih međunarodnih donatorskih konferencija

Knjige - Ilustracija / Alternativainformacije.com

Kako je to iz Ministarstva prosvjete bh. entiteta Republika Srpska najavljeno u aprilu ove godine, učenici devetih razreda u osnovnim školama dobili su novi udžbenik istorije. Resorni ministar Dane Malešević pojasnio je da se za izradom novog udžbenika posegnulo radi balansa, odnosno uvođenja poglavlja vezanih za raspad SFR Jugoslavije, rat u BiH, te njen postdejtonski period, u odnosu na nastavne programe istorije u Federaciji BiH gdje se ta tematika izučava, dok s RS-om to nije ranije bio slučaj.

Politički narativ

Iako je tvrdio da će autori udžbenika poštovati preporuke Vijeća Evrope iz 2005. godine, kojima je predviđeno da se protekla ratna zbivanja djeci interpretiraju tako da ne šire mržnju i ne stvaraju neprijateljstvo, sve što se učenicima nudi još je jedna, srpska “istinita” verzija o tome kako je počeo rat na našem otoku.

Autor udžbenika Dragiša D. Vasić u poglavljima koja se odnose na RS, BiH i prostor bivše Jugoslavije na kraju 20. i početak 21. vijeka napravio je kompilaciju nespornih povijesnih podataka, potom teza bosanskih Srba o pitanju ko je odgovoran za početak rata u BiH, te ulogama zaraćenih strana iz ugla srpskih političara i dijela akademske zajednice s obje strane Drine. Kao ključne ličnosti iz građanskog rata u BiH Vasić izdvaja “Aliju Izetbegovića, pravnika, islamskog teologa, predsjednika Predsjedništva BiH”. Tu su još i komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić te njen prvi predsjednik Radovan Karadžić. U biografijama potonje dvojice tek se navodi da su “izručeni Haškom tribunalu”. Zašto, to je već pitanje bez odgovora.

No, svakako najinteresantniji dio ovog udžbenika odnosi se na poglavlje “Republika Srpska u dejtonskoj Bosni i Hercegovini”. Tako će učenici učiti da se tokom cijelog poratnog perioda “Hrvati u Federaciji BiH bore s većinskim bošnjačkim narodom za ravnopravnost”, da je RS bio odlučan za očuvanje Dejtonskog sporazuma, kako bi preduprijedio unitarizaciju BiH i stoga morao jačati specijalne i paralelne veze sa Srbijom, te da se “intervencionizam međunarodne zajednice svodio uglavnom na podršku bošnjačkoj strani, uz obrazloženje stvaranja djelotvorne države”.

Politički narativ, koji posljednjih 12 godina dolazi iz kabineta vladajućih struktura predvođenih SNSD-om, posvećen je i “kršenju Dejtonskog mirovnog ugovora, s ciljem centralizacije BiH vršen uz (boldirani dio teksta) političke i ekonomske pritiske na RS, pa i primjenu nasilja”. Učenici će učiti da je od ukupne međunarodne pomoći za obnovu BiH, Republika Srpska dobila manje od petine, naravno uz prešućivanje početnog, prvih poratnih godina, ignorisanja njenih zvaničnika svih međunarodnih donatorskih konferencija. Potom slijedi srpska interpretacija bonskih ovlasti visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojim su, navodi se, “mijenjali čak i u Daytonu utvrđeno ustavno uređenje”. I, učit će učenici da su svi koji su se takvoj praksi suprotstavljali, bili strogo kažnjavani, piše “Oslobođenje.ba“.

Koliko je sam udžbenik daleko od udžbenika, a koliko blizu potrebi jeftinog politikantstva, svjedoči i dio koji se bavi stvaranjem “iskrivljene slike o Srbima kao jedinim krivcima za rat i njegove strahote”, a jasno je da oni to ne mogu biti kad su, prema autoru udžbenika, za rat odgovorni SDA i HDZ. Oni su, kako piše, radili na izdvajanju BiH iz Jugoslavije, a tako su pokušali “zaobići volju izabranih predstavnika srpskog naroda”. U tom su im svesrdno, navodi se u udžbeniku pomagali, kako strani mediji tako i filmska produkcija Hollywooda.

Andrić-grad i 9. januar

A postignuća u postratnoj izgradnji RS-a ilustrovana su fotografijama administrativnog centra RS-a (zgrada Vlade u Banjoj Luci), izgradnje autoputa “9. januar”, te Andrić-grada, arhitektonskog uratka njegovog idejnog tvorca Emira Kusturice.

Povijesnim falsifikatima tu nije kraj, pa je kao dio općeprihvaćenog revizionizma događanja iz Drugog svjetskog rata u RS-u četnički pokret s Dražom Mihailovićem na čelu bio antifašistički. Sve to obrađeno je u poglavlju “Antifašistički pokreti otpora i rat u Jugoslaviji od 1941. do 1943. godine”.

Što se pak roditelja, ali i šire javnosti u RS-u tiče ona je i oko ovog udžbenika, kao i niza drugih pitanja podijeljena. Na većinu, koja bez pogovora prihvata novo pisanje povijesti i tumačenje dešavanja od 1992. godine do danas koja dolazi iz srpske političke kuhinje i manjinu koja će, kako kažu roditelji, djecu odgajati s dvije verzije jednih te istih događaja. Jednom koja im se servira u školama i onom drugom, zasnovanom na činjenicama kojima ih uče kod kuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh