ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Uskoro sastanak Vlade FBiH s vodstvom Alumunija

U prostorijama Ministarstva energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH u Mostaru krajem radne sedmice održan je sastanak pomoćnika ministra Nermina Džindića, Marinka Bošnjaka sa predstavnicima Uprave, malih dioničara i sindikata Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar - Twitter

Do sastanka je došlo nakon apela iz mostarskog Aluminija u kojem je navedeno da se preduzeće nalazi u bezizlaznoj situaciji zbog stanja na svjetskom tržištu sirovina.

Direktor Dražen Pandža rekao da je Bošnjak preuzeo obavezu da što prije zakaže susret sa zvaničnicima Vlade, od koje Aluminij očekuje pomoć. On je ovih dana u izjavama tvrdio da je zbog trgovinskih ratova svjetskih sila došlo do poremećaja na berzama od kojih zavisi Aluminij, te je kompanija došla u situaciju koju bez pomoći Vlade neće preživjeti.

– Jedan od glavnih energenata za proizvodnju, glinica, toliko je poskupjela da je teško raditi. To nije izolovani problem Aluminija, to je problem svih proizvođača u svijetu, objasnio je Pandža.  Kao što je javnosti poznato, Vlada i mali dioničari imaju po 44 posto udjela u vlasništvu Aluminija, a Hrvatska 12 posto. Iz Aluminija su i ranije tražili od federalne Vlade restruktuiranje firme i reguliranje cijene struje, koja je za njih jedna od ključnih sirovina. –

Najpotrebnije je dugoročno riješiti cijenu električne energije, dakle, ugovorno na 3, 5 ili 10 godina.
Jedini spas aluminijskoj industriji je u tome, izjavio je predstavnik malih dioničara, Samir Anić.  Radnici su početkom juna štrajkali, zbog neuplaćivanja doprinosa i loših uslova rada. Radi se o okon900 radnika.

– Normalno, uvukao se nemir među radnike zbog cijele ove situacije, radnici su nesigurni, kazao je o najnovijoj situaciji, predsjednik Neovisnog sindikata radnika Aluminija, Romeo Biokšić. Potvrdio je i da postoji blago kašnjenje s isplatama, ali da plate idu. Posljednja je isplaćana upravo jučer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh