BiH

Djeca koja govore bosanskim jezikom treba da imaju jednaka prava u RS-u

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić sastao se danas u Banjoj Luci s učesnicima Četvrtog međunarodnog kongresa “Djeca – stubovi svijeta“.

skup-RS-Fena

Skup o temi „Etika u filozofiji življenja – borba čovjeka u ljudskom biću“ organizovalo je Udruženje „Djeca – stubovi svijeta“, a učesnici, koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, posjetili su Travnik i Jajce.

Među učesnicima su bili i učesnici iz Bahraina, ali i djeca migranata koja trenutno borave u našoj zemlji, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić, koji je i prošle godine bio domaćin učesnicima Kongresa, u obraćanju upoznao je učenike s državnim uređenjem Bosne i Hercegovine, govorio o obrazovnom sistemu u entitetu, položaju bosanskog jezika u tom dijelu zemlje, te odgovarao na pitanja.

– Obrazovanje je jedan od temelja svakog društva, koje treba biti naše oružje u borbi za izgradnju moderne i evropske države Bosne i Hercegovine. Međutim, poznato je da postoje politike koje ne poštuju prava i krše zakone, a posebno u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje se zabranjuje izučavanje bosanskog jezika. Ovim se krše prava bošnjačke djece u ovom entitetu i čini velika nepravda i diskriminacija. Mi tražimo i očekujemo da se riješi ovaj problem, te da će i djeca koja govore bosanskim jezikom, imati jednaka prava u ovom entitetu. Cijeli civilizirani svijet, organizacije, ambasade i institucije su na našoj strani, na strani pravde i poštivanja prava – rekao je Salkić.

Pozvao je učenike da nastave školovanje, ali i da uz to budu čestiti i dobri ljudi.

– To je izuzetno važno u životu, a u velikoj mjeri se dotiče i teme ovog kongresa. Vi ste naša budućnost i vi ćete sutra nositi najvažnije procese u našoj domovini, ali i u susjednim zemljama iz kojih dolazite. Učinite što više možete da ova zemlja bude ugodna za život svim njenim građanima. Takvu Bosnu i Hercegovinu mi želimo. Zemlju jednakih mogućnosti za sve njene građane na svakom pedlju naše domovine – poručio je potpredsjednik RS u obraćanju učenicima, piše “Fena”.

Predsjednica Udruženja „Djeca – stubovi svijeta“ Fatima Hukić zahvalila je entitetskom potpredsjedniku na sastanku, te kazala da je prošlogodišnji skup ostavio veliki utisak na učesnike tog kongresa. Ona je istakla da djeci prioriteti u životu trebaju biti visoka moralna načela i kvalitet obrazovanja.

Sastanku je prisustvovao i Kemo Čamdžija, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS, koji se također obratio učesnicima kongresa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh