BiH

Sve manje migranata u Bosni i Hercegovini

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer je informisano o stanju u oblasti migracija u našoj zemlji, a u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Migranti u BiH - PR/Haber.ba

Na teritoriji Bosne i Hercegovine, od početka godine do 9. septembra Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 13.146 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo je 12.194 osobe, dok ih je 1.102 podnijelo zahtjev za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (4.352), Sirije (1.964), Irana (1.843), Afganistana (1.302) i Iraka (1.175).

Smanjen je broj migranata na području Unsko-sanskog kantona kao i broj ulazaka migranata u BiH, jer je uspostavljena bolja kontrola granica.

Prihvatni centri u posljednje vrijeme su prometni i skoro nikada se sa sigurnošću ne može tvrditi tačan broj. U Salakovcu on varira, a u prosjeku u jednom danu u istom boravi oko 150 migranata. Struktura se mijenja svakog dana, jer većina onih koji su prethodno zbrinuti odlazi trbuhom za kruhom.

Često se posebno u sitnim satima stranci mogu susresti duž saobraćajnice M17 sa velikim ruksacima na leđima. Riječ je o mladim ljudima koji putuju u nadi da će preko Hrvatske do Slovenije ili Italije. U Centrima nemaju pouzdane informacije o daljim kretanjima, ali se pretpostavlja da oni koji odu u velikom broju slučajeva pređu granicu.

Malo je onih koji nisu uspjeli i vratili se. Maršute koje vode do Hrvatske idu zapadnom Hercegovinom ili preko Bosanske Krajine. U Bosni i Hercegovini migranti ne žele ostati, svjesni da ovdje ni domicilno stanovništvo ne živi dobro.

Stanje u centrima, posebno onom u Salakovcu je zadovoljavajuće. Problema nema, migranti su mirni, a prošle su i vrućine. Kažu da je dovoljno i hrane i ostalih potrepština. Ogroman posao radi Crveni križ…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh