BiH

Protestna šetnja prosvjetara u Hercegovini: “Daju nam mrvice, ne pristajemo na to”

Predsjednik Sindikata uposlenih u srednjem obrazovanju HNK-a Josip Milić pozvao je danas mlade ljude da bez obzira na delikatnost situacije u zemlji ne odlaze iz nje.

Protestna šetnja prosvjetara u Hercegovini - Haber.ba

Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja i grijeh je ostaviti je, otići u Njemačku i postati nečiji rob, poručio je, te sa žaljenjem konstatovao da aktualna vlast danas uveliko radi na tome.

Nakon Milićevog i obraćanja njegove kolegice Edine Čović više stotina prosvjetara iz svih dijelova kantona ulicama Mostara došlo je do zgrade Vlade HNK-a. Mirni protest potrajao je desetak minuta.

Vlada nas je natjerala da se okupimo i šetamo Mostarom. Natjerala nas je i da zatvorimo naše škole. Deset godina naša plata nije narasla ni za pfening, dok su primanja postepeno smanjivana i u tom periodu ukupno smanjena za 200 KM. Prosječna plata u FBiH porasla je za 100 KM, a naša je i sad ista, podsjetio je Milić.

Povećanja koja nudi Vlada nisu dovoljna.

Nudi nam se mizernih 38 KM više, na što nećemo pristati, Nakon današnjeg protesta ćemo čuti šta kaže članstvo, ali nećemo bježati od generalnog štrajka, najavio je Milić.

Edina Čomić je podsjetila da je od pet uslova prosvjetara Vlada udovoljila samo jednom. Posebno je frustrirajuće to što sindikaliste niko ne zove na pregovore uprkos upornim štrajkovima upozorenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh